Nový dokument Papežské biblické komise bude o morálce zakotvené v Písmu

20.4.2007 

Benedikt XVI. odsloužil mši svatou s účastníky plenárního zasedání Papežské biblické komise. Jeho tématem byla morálka založená v Bibli. Právě zakončené zasedání završilo šestiletou práci nad dokumentem věnovaným této aktuální problematice. Jak zdůrazňuje jeden z účastníků zasedání, polský biblista prof. P. Ryszard Rubinkiewicz z Katolické univerzity v Lublinu, dokument může být platformou pro dialog mezi lidmi různých vyznání a kultur:

?Dokument je koncipován ve dvou částech. Nejprve zkoumáme z perspektivy morálky všechny biblické texty jak Starého tak Nového Zákona. Hlavní linií našeho dokumentu je smíření s Bohem ve Starém i v Novém Zákoně. Základem tohoto smíření je Desatero, chápané jako privilegia člověka a nikoliv jen jako zákazy. Tak tedy privilegiem je vyznávat Jediného Boha. Mám právo na veřejný kult Jediného Boha. Stejně tak mám právo, aby jiní měli v úctě Boha, kterého já uctívám. Vyplývá to z povinnosti ctít Boží jméno. Další privilegia se týkají mezilidských vztahů. Např. úcta k rodičům a starším lidem. Děti se musejí starat o nemocné rodiče a rodiče se musí zabývat dětmi, když jsou bezradné. Dalším prvkem plynoucím z biblické morálky je úcta k manželské věrnosti. Jde o privilegium, které zajišťuje právo na stabilitu rodiny. To je velmi důležité, protože jinak trpí nejen manželé, kteří se rozcházejí, ale také děti. Z Dekalogu vyplývá také právo na svobodu. Přikázání ?nepokradeš? se netýkalo a netýká ani dnes jen krádeže cizího majetku, protože o tom je 10. přikázání. Jeho první význam tkví v zákazu zneužívat člověka a nutit ho k otrocké práci. Člověk má tedy právo na svobodu, na náboženskou svobodu i na svobody politické. I to je dnes mimořádně důležitý prvek. Další důležité privilegium plynoucí z Desatera: nepromluvíš křivého svědectví ? jako svědek, jako novinář. Dotýkáme se tady práva na pravdivou informaci. V tisku, v rádiu, v televizi, se tedy nemají objevovat jakési zaobalené lži, nýbrž pravdivé ? a tedy důstojné informace. Týká se to ale nejen čistě novinářských informací, ale také vědeckých.
A pak je tu druhá část dokumentu, která se týká určitých kritérií, která dovolí situovat morální reflexi na základě Písma Svatého?
O novém dokumentu Papežské biblické komise mluvil prof. P. Ryszard Rubinkiewicz z katolické univerzity v Lublinu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.