Papežův hold sv. Augustinovi

23.4.2007 

Poslední bodem papežské pouti do Lombardie byly nešpory v bazilice sv. Petra ?in Ciel d´Oro?, kde očekávají vzkříšení ostatky sv. Augustina. Bazilika se zachovala v románském stylu z 12. století, její historie ale sahá až do raněkřesťanských dob. Romantické přízvisko ?in Ciel d´Oro?, tedy doslova ?na zlatých nebesích? pochází ještě z dob raněkřesťanského kostela, jehož trámový strop byl vyzlacený. Starou baziliku pak podle tradice rozšířil langobardský král Luitprand (+ 744) právě pro ostatky sv. Augustina, které se mu podařilo získat od Sardských pirátů. Bazilika, v níž je také pohřben, tak učinila z Pávie důležitou poutní zastávku.
V promluvě při nešporách v augustiniánském chrámu Benedikt XVI. řekl, že přijel do Pávie nejen proto, aby jménem celé katolické církve vzdal hold jednomu z jejích největších ?Otců?. Chtěl také dát výraz své osobní úctě a uznání, které chová pro toho, ?kdo sehrál důležitou roli v jeho vlastním životě teologa a biskupa, ale ještě více v životě člověka a kněze.?

?Drazí bratři a sestry, tady před hrobem svatého Augustina, bych rád v duchu předal Církvi i světu svou první encykliku, která obsahuje právě toto ústřední poselství evangelia: Deus caritas est, Bůh je láska (1 Jan 4,8.16). Tato encyklika, zejména její první část, je mnoho dlužna myšlení svatého Augustina, jenž byl zamilován do Boží lásky, kterou opěvoval, rozjímal, o níž kázal ve všech svých spisech a o níž především svou pastorační službou svědčil. (?)Všechno musí vycházet odtud a všechno sem musí vést: veškerá pastorační činnost, každé teologické pojednání. Jak říká sv.Pavel: ?Kdybych neměl lásku, nic mi to neprospěje? (srov. 1 Kor 13,3). Všechna charismata ztrácejí smysl a hodnotu, postrádají-li lásku, díky níž naopak všechna přispívají k budování mystického Kristova těla. ?

Benedikt XVI. dále zdůraznil, že právě poselství Boží lásky, vtělené v Ježíši Kristu, je hlavním posládním církve i potřebou současné společnosti, jak ji pojmenoval II. Vatikánský koncil a papežové, kteří na něj navázali.

?Ve stopách sv. Augustina buďte i vy Církví, která zpříma hlásá Kristovu ?radostnou zvěst?, jeho nabídku života, jeho poselství smíření a odpuštění. Viděl jsem, že vaší pastorační prioritou je přivádět lidi ke křesťanské zralosti. Cením si této priority, spadající do oblasti osobní formace, protože Církev není pouhou organizací kolektivních manifestací, ani naopak shlukem jedinců, kteří žijí nějakou soukromou religiozitu. Církev je společenstvím osob, které věří v Boha Ježíše Krista a snaží se žít ve světě přikázání lásky, které nám On zanechal. Je tedy společenstvím, ve kterém se vychovává k lásce a tato výchova se děje nikoli navzdory, nýbrž prostřednictvím životních událostí. Tak tomu bylo u Petra, Augustina a u všech svatých. Tak je tomu u nás.?

Plné znění HOMILIE Benedikta XVI. při nešporách u hrobu sv.Augustina je ZDE

Papež se v tichosti pomodlil před křišťálovým relikviářem sv. Augustina. Požehnal také základový kámen pro kulturní centrum, které ponese jeho jméno - tedy Benedikta XVI. Řád augustiniánů ho chce vybudovat u příležitosti 750. výročí vzniku řádu a také jako památku na papežskou návštěvu. Dalším symbolickým gestem bylo zapálení votivní lampy u relikvií sv. biskupa z Hippo. Papež tak završil akci ?Pochodeň dialogu mezi dvěma břehy Středozemního moře?, kterou chtěli augustiniáni přispět k budování dialogu mezi kulturami a náboženstvími. Pochodeň putovala od 25. října loňského roku z Alžírska, z rodných krajů sv. Augustina, a do Pávie dorazila 11. listopadu.

Dodejme ještě, že včera ukončená pastorační návštěva ve Vigevanu a Pávii bylo 4. apoštolskou cestou na území Itálie. Příští výjezd z Vatikánu zavede Svatého otce na dalekou cestu do Brazílie, ve dnech 9. ? 14. května.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.