Kard. Scola: sekularizace u nás je jiná než v západní Evropě

24.4.2007 

Eucharistickou slavností u hrobu sv. Petra včera zahájila svou návštěvu ?ad limina apostolorum? poslední skupina italských biskupů. Přijeli do Říma ze severovýchodní Itálie. Tamní biskupská konference zahrnuje tři administrativní regiony: Benátsko, Friulsko-Julské Benátsko (Friuli-Venezia Giulia) a Tridentsko-Horní Adiže (Trentino-Alto Adige). Navzdory značným kulturním rozdílům hlavní výzvou zdejší církve je prohlubování víry ? říká benátský patriarcha, který zároveň předsedá tamní biskupské konferenci ? kard. Angelo Scola:

?Musím konstatovat jednu skutečnost. Když v neděli sloužím eucharistii, účastní se jí vždy tak kolem dvaceti procent věřícím. To ukazuje k tomu, že v Itálii máme co do činění se sekularizací. Přesto je ale jiná než v zemích jako Francie nebo Německo. Křesťanství je na sevorovýchodě Itálie i nadále důležité v životě společnosti. O to víc dnešní situace staví Lid Boží před naléhavou potřebu přejít od zvykového křesťanství ke křesťanství z přesvědčení. Zdá se mi, že v severovýchodní části Itálie jsme uprostřed tohoto procesu, této lopoty se všemi jejími nadějemi i bolestmi.?

Oblast tzv. Triveneta má šest a půl milionu obyvatel. Katolická církev je administrativně rozdělena do patnácti diecézí a více než tří tisíc farností, ve kterých slouží přes devět tisíc kněží a 264 trvalých jáhnů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.