Iráčtí křesťané žádají Vatikán o pomoc

25.4.2007 

Iráčtí křesťané se obrátili na Svatý stolec s prosbou o zastání na fóru mezinárodního společenství. ?Najděte nějaký způsob, jak nás zachránit. Církev v celém Iráku je ve velkém nebezpečí. Prosíme Vatikán, aby byl naším hlasem před celým světem.? To jsou slova z listu podepsaném chaldejským biskupem iráckého Kurdistánu. V dříve poměrně bezpečném regionu došlo v poslední době k řadě útoků proti křesťanské menšině. V městečku Tell-el-skop při výbuchu nálože v automobilu zahynulo deset lidí a dalších 140 bylo zraněno. Mezi oběťmi jsu dvě řeholní sestry a desítky dětí ze školy a školky, které sestry vedou. Několik dní před tímto atentátem představitelé všech křesťanských církví v Iráku vydali apel na mezinárodní společenství, ve kterém přímo píší o pravidelném pronásledování křesťanů.
?Křesťané postupně vymírají. Důsledkem sílícího pronásledování ze strany extrémistů církev hyne. Máme na vybranou buď zřeknutí se své víry a nebo odchod ze země? ? píší v dramatickém apelu představitelé křesťanských církví v Iráku. Jedním ze signatářů výzvy je chaldejský ordinář z Kirkúku, arcibiskup Louis Sako:

?Křesťané v Bagdádu, Mosulu a na mnoha jiných místech v Iráku žijí v neustálém ohrožení. Extrémisté po nich chtějí, aby opustili své domovy, aniž by s sebou mohli cokoliv odnést, a nebo ? chtějí-li zůstat ? požadují konverzi na islám. Tak to dál nejde. Křesťané jsou v Iráku dva tisíce let. I my jsme obyvateli Iráku a sehráli jsme důležitou roli v jeho dějinách. Vyzvali jsme proto umírněné muslimy a místní správu, aby vzala vážně hrozby na naši adresu, protože v opačném případě budou muset křesťané odejít ze země. Tato varianta by byla ohromnou ztrátou pro všechny, nejen pro ohrožené křesťany Iráku.?

Svatý stolec nedávno vyjádřil znepokojení nad vývojem situace v Iráku. Vyzval mezinárodní společenství k co nejrychlejší, dobře koordinované pomoci uprchlíkům a zdůraznil nutnost respektu k náboženské svobodě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.