Představen pracovní dokument XII. shromáždění biskupského synodu

27.4.2007 

?Slovo Boží v životě a poslání církve,? tak je formulováno téma XII. mimořádného plenárního shromáždění biskupského synodu. Proběhne v Římě v říjnu příštího roku (5.-26. 10. 2008). V rámci příprav na synodní zasedání byl dnes ve Vatikánu představen úvodní pracovní dokument, tzv. ?lineamenta?. Dokument má tři části: první je nadepsána ?Zjevení, Slovo Boží, Církev?, druhá a třetí se týká role Božího Slova v životě církve a v jejím poslání. Ke každé části je připojen dotazník, na který mají odpovědět jednotlivé biskupské konference a další církevní instituce. Na základě těchto odpovědí bude zpracován pracovní dokument pro samotné zasedání Synodu, tzv. ?Instrumentum laboris.?

?Lineamenta? představil v tiskovém středisku Svatého Stolce arcibiskup Nikola Eterović, generální sekretář Synodu Biskupů. Zdůraznil, že interpretace Božího slova je úkolem církve. Ta musí na jedné straně reflektovat přínos humanitních věd, zvláště hermeneutiky, a zároveň předcházet nebezpečí, které přináší libovolná nebo zmatená interpretace, jako je fundamentalismus nebo ideologické čtení, čistě lidské, bez opory ve víře.
Jak upozornil podsekretář Synodu, P. Fortunato Frezza, předložený dokument vychází do značné míry z myšlenek Benedikta XVI. o interpretaci Božího slova.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.