Benedikt XVI. osobně zatelefonoval arcib. Bagnascovi

1.5.2007 

Na neustávající výhružky adresované předsedovi italské biskupské konference, arcibiskupovi Janova, Angolo Bagnascovi, zareagoval Benedikt XVI. Po včerejším telegramu podepsaném kardinálem státním sekretářem, Tarcisiem Bertonem, který vyjadřoval podporu všeho křesťanského lidu ?v jeho práci pro společné dobro?, dnes dopoledne Papež osobně zatelefonoval do Janova. Mluví arcibiskup Bagnasco:

?Byl to okamžik obrovské radosti a překvapení, protože telefonát Svatého otce byl nečekaný. Opravdu mě to naplnilo radostí a vděčností. Jeho slova plná lásky, pozornosti a zároveň rozhodné jasnosti mě utvrdila, abych i nadále hlásal učení církve ve věcech, které se týkají těch lidských a náboženských hodnot, bez kterých není možné budovat skutečné a stabilní demokracie. Tento telefonát přinesl tedy nejen velké povzbuzení a útěchu, ale utvrzuje také ve službě italské církvi a pro dobro všech.?

Arcibiskup Bagnasco ocenil také projevy solidarity ze strany prezidenta republiky, jako reprezentanta celého politického spektra. Zdůraznil, že biskupové, aniž by vyhledávali konflikty, chtějí pokračovat v hlásání křesťanské pravdy o rodině. ?Církev od počátku pevně věří v rodinu, jako základní jádro společnosti a hlásá také její specifický způsob bytí církví,? řekl dále janovský arcibiskup. Na dotaz, jak uklidnit rozbouřenou atmosféru, odpověděl, že celá vrstva prachu se zvedla ze špatné interpretace a překroucení jeho slov.

?Už jsem se k tomu nechtěl vyjadřovat, protože jsem si přál a přeji si, aby došlo k poklidné reflexi, která by přinesla uvolnění napětí. Opakuji, kdokoliv má právo vyjádřit svůj názor, na veřejnosti i v soukromí. Jinak se každé slovo snadno stává předmětem více či méně ideologické interpretace, důvodem polemik a konfliktů. To nedělá dobře nikomu, naší zemí počínaje.?

Připomeňme, že útoky na osobu janovského arcibiskupa ze strany levicových extrémických skupin se rozpoutaly po té, co v rozhlasové debatě o legalizaci homosexuálních a jiných volných svazků řekl, že ?mravní principy nelze ředit, protože tak by nakonec pominuly důvody třeba i proti legalizaci pedofilní deviace.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.