Papežská akademie sociálních věd navrhuje zavedení daně ve prospěch nejchudších zemí

2.5.2007 

V tiskovém středisku Svatého Stolce byly představeny závěry 13. plenárního zasedání Papežské akademie sociálních věd. Její členové se tentokrát věnovali otáce milosrdenství a spravedlnosti v mezinárodních vztazích. Mluví organizátor setkání, Prof. Juan José Llach z Argentiny:

?Na začátku příštího roku bude zveřejněn závěrečný dokument, shrnující práci uplynulých pěti let, včetně včera zakončeného zasedání. Jako Akademie chceme přispět k hledání konsensu o programu integrálního rozvoje lidstva, který je důležitým předmětem sociální nauky církve.?

Prof. Llach uvedl, že Papežská akademie věd si uvědomuje obtíže spojené s realizací tzv. Milénijních cílů rozvoje. Účastníci zasedání se vyslovili pro zavedením nového druhu daní na pomoc nejchudším zemím. Odvádět by se mohly napříkad z práva na rybolov v mezinárodních vodách nebo z využívání kosmického prostoru. Během plenárního zasedání se hovořilo také o nutnosti chránit obyvatele nejchudších zemí v rámci otevřeného trhu. Prostor byl věnován rovněž problému integrace přistěhovalců a nízké úrovni školství. Právě otázkám vzdělání bude věnováno příští zasedání Akademie.

Na obrázku prof. Mary Ann Glendon z Harvardské univerzity, která je předsedkyní Papežské akademie sociálních věd.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.