Benedikt XVI. přijal na audienci 38 nových rekrutů Švýcarské gardy

5.5.2007 

Benedikt XVI. se dnes v Klementinském sále apoštolského paláce ve Vatikánu setkal s 38 novými rekruty Švýcarské gardy, kteří budou mít zítra přísahu, a také jejich rodinnými příslušníky. Zítřejší slavnostní přísaha se koná v den památky 147 padlých gardistů, kteří položili život při obraně papeže Klementa VII. během událostí známých z dějin pod názvem Sacco di Roma, tedy vyplenění Říma lancknechty císaře Karla V. 6.května 1527. Přísaze bude předcházet nejprve dopolední mše svatá, kterou bude ve vatikánské bazilice slavit arcibiskup Dominique Mamberti, vatikánský sekretář pro vztahy se státy. Švýcarská garda slavila loni 500.výročí založení. 22.ledna roku 1506 dorazila do Vatikánu 150 členný oddíl mužů, o který požádal papež Julius II. v Hornoněmeckém Eidgenossenschaft.

?Jsou to dlouhé dějiny věrnosti a velkodušné služby, konané s neustálou oddaností, ba dokonce hrdinstvím, přinášejícím oběť vlastního života. Tato vaše ceněná oddanost právem zasluhuje úctu a důvěru všech papežů, kteří v oddíle Švýcarské gardy nalézali trvalou pomoc, podporu a ochranu. Díky, drazí přátelé, za vaši mlčenlivou, ale účinnou přítomnost v blízkosti papežovy osoby, díky za profesionalitu a také za lásku, s níž svou službu konáte.?

Papež ve své trojjazyčné promluvě zdůraznil poslání příslušníka Švýcarské gardy ?být za všech okolností dobrými křesťany a příkladnými vojáky?.

?Ano, vaše služba není jen záležitost profesionality, je to také opravdové poslání služby Kristu a jeho Církvi. V nových statutech Papežské švýcarské gardy, které jsem loni schválil u příležitosti 500. výročí jejího vzniku, se praví, že ?se všichni mají vyhýbat tomu, co odporuje víře, křesťanské morálce a povinnostem vlastního stavu.?

Svatý otec poukázal na to, že toto jsou přesné a konkrétní ukazatele, vedoucí k naplnění plánu, který má Bůh s každým, kterého povolal ke službě v tak zasloužilé Instituci.

?Kéž vám pomáhá Pán, drazí přátelé, abyste plně uskutečnili toto své výjimečné poslání a pracovali každý den acriter et fideliter, odvážně a věrně. Proto neustávejte živit svého ducha modlitbou a nasloucháním Božího slova, účastnit se zbožně mše svaté a pěstovat synovskou zbožnost k Panně Marii. Vzývejte a snažte se následovat vaše svaté patrony Martina, Šebestiána a Mikoláše z Flüe, ?defensor pacis et pater patriae?, aby vám z nebe pomáhali a mohli jste ?sloužit věrně, loajálně a poctivě Nejvyššímu Veleknězi a jeho legitimním nástupcům?.

Řekl Benedikt XVI. novým rekrutům Švýcarské gardy při audienci v předvečer jejich slavnostní přísahy.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.