Přehled brazilského tisku před papežovou návštěvou

8.5.2007 

Jen půl dne dělí Benedikta XVI. od zahájení apoštolské cesty do Brazílie. Podívejme se, jak na papežskou návštěvu reagují hlavní místní deníky. Přehled brazilského tisku pro nás připravil náš kolega Davide Dionisi: Celonárodní deník O Estado do S. Paulo publikoval článek s titulem ?Benedikta XVI. znepokojuje teologie osvobození.? Vychází z problémů teologa Jona Sobrina, které jsou interpretovány jako poselství laikům, řeholníkům, řeholnicím a biskupům, kteří se dřží linie teologie osvobození na latinskoamerickém kontinentě. Deník dále připomíná, že teologové osvobození se sejdou na sympoziu probíhajícím paralelně s Papežovou návštěvou v Pindamonhangaba, nedaleko Aparecidy.
O Estado do S. Paulo cituje také z nedělní promluvy Benedikta XVI. Autor připomíná, že Papež se připravuje na setkání s oblastí světa, ve které žije polovina všech katolíků, z nichž polovinu tvoří mladí lidé.
Deník také upozorňuje, že v Aparecidě se očekává půl milionu lidí. Mnoho turistů a poutníků proto zrušilo své rezervace z obav před přílišným návalem.

Jornal do Brasil publikoval v pondělí dva příspěvky. Autorkou prvního je teoložka z Papežské katolické univerzity, Maria Clara Bingemer. Podle ní bouří v srdcích věřících mnoho otázek o přítomnosti i budoucnosti církve Latinské Ameriky a Papež je netrpělivě očekáván. Podotýká také, že mnoho lidí si slibuje od návštěvy nový důraz na pomoc por chudé.
Druhý příspěvek je od Leonarda Boffa, jednoho z otců teologie osvobození. Boff zdůrazňuje nedostatek kněží v Brazílii. V současnosti jich je 18 tisíc. Mezi nimi je ale mnoho cizinců. Podle teologa by jich bylo potřeba dalších sto tisíc. Tato mezera prý nemůže být zaplněna proto, že bují sekty a hnutí.

Internetový deník O globo de Rio de Janeiro vypsal mezi svými čtenáři anketu. Na otázku ?Vyjdeš z domu nebo z místa práce, abys viděl Papeže?? většina respondentů odpověděla kladně.

Folha de s. Paulo, další z celonárodních deníků, nadepsal pondělní úvodník ?Rány Benedikta XVI.? Srovnává v něm výzvy Jana Pavla II. a Benedikta XVI.
Na první stráce publikuje fotografii ze svatby Sandry Grossi a Cesara Gallafassiho, rodičů dnes sedmiletého Enza, který se narodil na přímluvu Freie Galvaa, františkánského kněze, kterého Benedikt XVI. během návštěvy v Brazílii svatořečí. Rodina nebude chybět ani na obřadech na Martově poli (11.5. v Sao Paolo).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.