Křesťanství spojuje Evropu s Latinskou Amerikou

15.5.2007 

Solidaritu našeho kontinentu vyjádřil na zasedání latinskoamerických biskupů předseda Rady konference evropských episkopátů CCEE, maďarský kard. Peter Erdö:

?Nejde jen o obecně lidskou solidaritu, jakkoliv je důležitá a potřebná, nýbrž o zvláštní důvody, která nás spojují. Evropa je kulturní pojem a evropská kultura je postavena na křesťanství, na židovskokřesťanském dědictví. Evropský kulturní prostor nekončí na Uralu, ale sahá až po Vladivostok. Celé Rusko patří k do naší konference episkopátů. Křesťanství má ve vědomí ?bytí Evropanem? rozhodující roli. Stejně tak pojem Ameriky nebo Latinské Ameriky je podle tamních historiků plodem misijní kulturní práce. Dříve tento pojem neexistoval, objevil se až po kristianizaci a zakotvení západní kultury v této části světa. Solidarita zemí evropského Západu se vyjadřuje také materiální pomocí. V té chce také rozhodně pokračovat.?

Ve svém včerejším projevu na konference v Aparecidě kard. Erdö připomněl také demografickou krizi v Evropě. Zdůraznil, že křesťanskou povinností je jak obrana života, tak solidární pomoc matkám a rodinám v obtížné situaci. Maďarský primas se podělil s latinskoamerickými biskupy o zkušenost naší části kontinentu, tragicky poznamenané ideologiemi nacismus a komunismu. Zmínil ale také nové formy sociální nespravedlnosti, které se objevují po návratu volného trhu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.