Konference v latinskoamerikých biskupů vstoupila do druhé fáze

18.5.2007 

Účastníci V. generální konference episkopátů Latinské Ameriky a Karibiku počínaje dnešním dnem zahájili práci v patnácti komisích. V nich budou diskutovat nad tématy obsaženými v pracovním dokumentu. O návrzích vzešlých z komisí se bude hlasovat 31. května na závěrečném plenárním zasedání. Závěrečný dokument bude následně poslán do Říma a zveřejněn až po potvrzení Svatým otcem.

Jediným textem, který bude vydán v Aparecidě hned po zakončení konference bude závěrečné prohlášení. Na jeho přípravě pracuje osmičlenná komise v čele s argentinským kardinálem Jorge Mariem Bergogliem, arcibiskupem z Buenos Aires. Také o jeho konečném znění budou hlasovat všichni účastníci.

První čtyři dny konference probíhala plenární zasedání. Vystoupili během nich hosté z jiných oblastí světa, přestavitelé úřadů římské kurie a řada členů 22 biskupských konferencí Latinské Ameriky a Karibské oblasti. 21 z nich reprezentuje národní episkopáty, vyjímkou je biskupská konference Antil, zahrnující území třinácti nezávislých států. Účastníci konference v Aparecidě tak zastupují 34 zemí ?Kontinentu naděje.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.