Británie povolila vytváření lidsko-zvířecích embryí

18.5.2007 

Britská vláda povolila vytváření hybridních embryí z lidského a zvířecího genetického materiálu. Rozhodnutí vyvolalo rozporné reakce nejen mezi britskými vědci. Přestože podle zákona smějí tato hybridní embrya existovat pouze 14 dní, jde o další krok v genetické manipulaci. Jako ?potřeštěný nápad? hodnotí rozhodnutí vlády organizace Comment on Reproductive Ethics, která se vyjadřuje od roku 1994 k reprodutivní etice. Podle ní Londýn podlehl vědeckým a farmaceutickým lobby.
K překročení dosud všemi uznávané hranice křížení druhů mluví předseda Papežské akademie pro život, arcibiskup Elio Sgreccia:

?Vytváření lidsko-zvířecích hybridů je hranicí, kterou dosud všichni bez rozdílu z oblasti biotechnologie vykazovali. A to proto, že takto je lidská důstojnost zpochybněna, urážena a otvírá se cesta k vytváření zrůd. I když jsou tato embrya zase ničena, jde o překračování hranic přírody nejtěžšího kalibru. K morálnímu odsouzení musí dojít ale především ze strany rozumu, ve jménu spravedlnosti a vědy, která musí i nadále sloužit prospěchu člověka a respektovat lidskou přirozenost.?

- říká arcibiskup Elio Sgreccia, předseda Papežské akademie pro život.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.