Představitelé Bulharska a Makedonie navštívili Benedikta XVI.

24.5.2007 

Benedikt XVI. dnes dopoledne ve Vatikánu přijal na zvláštní audienci delegaci představitelů Bulharska v čele s předsedou parlamentu a některými členy vlády a také představiteli bulharské pravoslavné církve u příležitosti svátku sv.Cyrila a Metoděje, který podle juliánského kalendáře připadá na dnešek. Svatý otec ve své promluvě ujistil Bulharské představitele ?přátelskou pozorností? Svatého stolce, pokud jde o ?plnou integraci s ostatními evropskými národy?. Benedikt XVI. připomněl, že ?Bulharsko, jehož dějiny určilo křesťanské zjevení, nalezlo v evangeliu pramen hodnot, schopných posílit kulturu, identitu a typické vlastnosti jeho lidu?. Učení soluňských bratří , Cyrila a Metoděje, které je dnes více než jindy aktuální a nezbytné, zdůraznil papež, vytvořilo duchovní profil bulharského lidu, a právem mu umožnilo zařadit se do kulturní tradice evropského kontinentu?.

?Po smutném a tíživém období komunistické vlády Bulharsko dnes směřuje k plné integraci s ostatními evropskými národy. Právě osvojením si učení Cyrila a Metoděje bude se tento vznešený národ moci upevnit se na cestě ke zmíněným cílům a čerpat z tohoto pramene cenné lidské a duchovní hodnoty, které inspirují jeho život a rozvoj.?

Hned poté Svatý otec, rovněž u příležitosti svátku slovanských věrozvěstů, přijal také delegaci z Makedonie, tvořenou rovněž předsedou parlamentu, vládními představiteli a představiteli pravoslavné a katolické církve v Makedonii. Benedikt XVI. definoval slovanské misionáře jako ?přímluvce a ochránce všech katolíků Evropy? a řekl, že ?je třeba zachovat odkaz víry a hodnot starého kontinentu beze změny, tak jak nám jej předali, a společně budovat pokoj a mír pro všechny?.

?Ať je duchovní odkaz, jehož jste dědici, nejen sdílen, ale ať je vaše osobitá identita uchovávána a brána do úvahy ostatními evropskými národy, které jsou vám nablízku svými tradicemi a kulturou. Tito svatí spolupatroni Evropy, k nimž se plným právem odvoláváte, poznamenali lidskou a duchovní cestu, která z vaší vlasti činí místo setkání různých kulturních a náboženských nároků. Pokojné soužití tužeb všech národů, které obývají evropský kontinent, kéž je skutečným a plodným setkáním, po kterém touží i Svatý stolec.?
Popřál Benedikt XVI. představitelům bývalé ex-Jugoslávské republiky Makedonie.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.