BBC nebo spíš Radio Jerevan?

27.5.2007 

K filmu Sex crimes and Vatican

Stanice BBC vyrobila film nazvaný ?Sexuální zločiny a Vatikán? (Sex crimes and Vatican). Po půl roce od jeho uvedení v Británii jej chce tento čtvrtek odvysílat italská veřejnoprávní televize (RAI 2). Neuniklo to ani českým žurnalistům a tak diváci Událostí a komentářů mohli minulé úterý sledovat diskusi, v níž se její účastníci tvářili, jako by šlo skutečně o seriózní dokumentární film, bohužel, i za účasti zjevně nepřipraveného zástupce olomoucké teologické fakulty (Štěpán Holub). Film BBC sugeruje, že církev, ba konkrétně papež, nařizuje tyto zločiny nevyšetřovat, ale tutlat, a prý tak činí dopisem Crimen sollicitationis (16.3.1962), který zaslala roku 1962 všem katolickým biskupům Kongregace pro nauku víry, jež se tehdy jmenovala Posvátná Kongregace svatého oficia. Dopis byl skutečně důvěrný. Ne však zase tolik, aby si jej angličtí filmoví tvůrci nemohli opatřit. Bohužel, však neuměli latinsky, takže díky jejich fantasmagorickému překladu se po odvysílání jejich filmu zmíněná Kongregace rozhodla připravit vydání oficiálního anglického překladu tohoto listu, přestože je už 24 let neplatný.

Tvůrci filmu ovšem neznají nebo možná nechtějí znát ani odbornou terminologii církevního práva, a proto tvrdí, že zmíněný úřední dopis pojednával o tom, jak zamést pod koberec sexuální zločiny kněží. Mimochodem, sex znamená latinsky 6. Etymologie dnes tak bezstarostně skloňovaného slova se tedy přímo váže k materii šestého přikázání desatera. Dopis Kongregace přirozeně mluví o něčem úplně jiném. Podává směrnice postupu při vyšetřování deliktu svádění ke hříchu proti 6.přikázání během svátosti zpovědi buď zpovědníkem nebo i penitentem tedy tím, kdo se zpovídá a to bez ohledu na pozdější spáchání nebo nespáchání tohoto hříchu, a zabývá se také křivým obviněním zpovědníka z uvedeného přestupku. Dopis tedy není o samotném hříchu proti šestému přikázání, a už vůbec ne v souvislosti s dětmi.

Tvůrci filmu BBC si přitom povšimli některých odborných výrazů právnické církevní terminologie, které je zaujaly a evidentně se jim zdály vhodné k tomu, aby kolem nich vyfabulovali svůj rádoby dokumentární příběh. Jsou to slova rezervát a papežské tajemství, která označují způsob udělení případného rozhřešení některých deliktů, které jsou vyhrazeny pod zpovědním tajemstvím pouze Apoštolskému stolci. Takové rozhřešení tedy nemůže dát pouze obyčejný farář. Mezi tyto papežské rezerváty patří delikty proti víře jako je znesvěcování eucharistie či svátosti smíření, ale i některé mravnostní delikty. Autoři filmu BBC přitom také zmiňují dopis, který Kongregace pro nauku víry, vedená tehdy kard. Ratzingerem, zaslala z iniciativy Jana Pavla II. roku 2001 všem biskupům. List De delictis gravioribus (18.5.2001) totiž zařazuje mezi delikty spadající do kategorie tak zvaného secreto pontificio mimo jiné také hřích proti 6.přikázání, spáchaný knězem s osobou mladší 18 let. Tato skutečnost vymezení věkové hranice sexuálního deliktu se stala předmětem nejen diletantské, ale zřejmě i otevřeně zlomyslné dezinterpretace filmařů z BBC.

Ti přehlédli, že kritérium pedofilie je podle církevního zákonodárství mnohem přísnější než u státního zákonodárství, které se spokojuje s věkovou hranicí 14 či 15 let. Pokud jde však o církevní ? věroučnou - rovinu, tak je třeba říci jedno: Zmíněný delikt je trestán suspendováním z kněžského stavu. Případné rozhřešení, jehož podmínkou a součástí je také pokání, by v případě tohoto sexuálního deliktu, stejně jako u každého jiného hříchu, který je zároveň zločinem čili přestoupením státních zákonů, bylo nutně podmíněno a spojeno s povinností podrobit se trestnímu stíhání. Na rozdíl od toho, co sugerují filmaři BBC, tedy případné rozhřešení nebrání trestnímu stíhání, ale naopak jej vyžaduje. Překážkou není ani zpovědní tajemství, nemluvě o tom, že pachatelé těchto zločinů, pokud vůbec, tak svých hříchů litují teprve poté, co jsou usvědčeni a odsouzeni. Zkušenost z vykřičených případů těchto deliktů ve Spojených státech to jasně dokazuje.

A pokud jde právě o tyto tak často citované případy, stojí za zmínku, že podle oficiální zprávy John Jay College of Criminal Justice žádná jiná instituce nemá ve svých řadách tak nízký procentuální výskyt pachatelů těchto deliktů jako Církev (0,02%). U zaměstnanců veřejných škol v USA je tento údaj 100krát vyšší.

Samozřejmě, že nejen katolíci, ale i normálně myslící ateisté chápou, že případy pedofílie, které se vyskytly mezi kněžími nelze interpretovat jako nějakou vadu samotného svátostného kněžství a institucionální církve vůbec, podobně jako nelze obviňovat ministerstvo školství nebo asociaci psychologů z nějakého spiknutí, když se u učitelů nebo psychologů vyskytnou takovéto delikty. Stejně tak i fakt, že pohlavní zneužívání dětí se vyskytuje nejčastěji přímo v rodinách mezi příbuznými svědčí dostatečně jasně o tom, že tuto úchylku rozhodně nezpůsobuje celibát. Faktem je však naopak, že podle zmíněné studie 81% obětí pedofílie u kněží ve Spojených státech byli chlapci. A některé americké diecéze krachují proto, že odškodňují nejen oběti případů, v nichž byl dotyčný kněz pravomocně odsouzen, ale i ty, kteří se za pomoci vydatně placených advokátů spokojí jen s mimosoudním vyrovnáním.

Na pováženou je spíše jiná skutečnost, totiž: jak je možné, že britská státní televize dopustila produkci a šíření díla, proti němuž je i bulvár poměrně seriózním žánrem. Zmíněný pořad BBC silně připomíná filmy, které u nás za totality produkovala Stb. V souvislosti s rušením klášterů v 50.letech byl v Československu např. uváděn film, ve kterém je ukazováno, jak příslušníci Lidových milicí vynášejí z klášterního sklepa samopaly a pušky. Natočeno přitom nebylo, jak je tam těsně před tím titíž příslušníci ze svých skladů sami donesli. Jako důkaz by se přitom dal uvést dokonce i vhodný citát z Písma, např. Kristova slova ?nepřišel jsem na zem uvést pokoj, ale meč? (Mt 10,34)...

Zkrátka se zdá jakoby se vracely doby ranné církve, kdy v prvních staletích museli apologeti čelit takovým námitkám jako např. že křesťané pijí dětskou krev.

Záhadu vzniku filmového pořadu BBC si zřejmě nelze vysvětlit jinak než tím, že BBC se chce asi přejmenovat na Rádio Jerevan. Apologetika tím začíná přicházet do módy.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.