Zítra navští Svatý otec Assisi

16.6.2007 

Zítra v neděli 17.června Benedikt XVI. vykoná svou první apoštolskou návštěvu v městě sv. Františka a sv. Kláry. Ráno v 8.20 má přistát na letišti Rivotorto, kde ho uvítá místní biskup mons. Domenico Sorrento a italský ministerský předseda Romano Prodi. O důvodech této návstěvy Svatého Otce mons. Sorrentino prohlásil:

?Před 800 léty byl František mladík tohoto města vyhledávající radovánky, slávu v soubojích, a dychtící po světských úšpěších. V jeho duši bylo navzdory tomu moře smutku. Zasáhla ho milost a on poznal, že musí změnit svůj život. Setkal se Ježíšem Kristem, který se od té chvíle stal pro Františka vším. Jeho život se úplně změnil a změnil i život tohoto města. My v Assisi stále cítíme tuto výzvu jeho osobnosti a jeho poselství. 800 výročí je jistě další mocný podnět, abychom se mnohem více napravili. Tak se zrodil Rok obrácení, jako připomínka Františkovy konverze, ale je to především závazek pro nás. A kvůli tomu také přijíždí Svatý otec, aby nás v tom utvrdil a aby nám požehnal.?

Profesorka středověkých dějin Chiara Frugoni upozorňuje na další aspekt apoštolské návštěvy: ?Téma Františkovy konverze je Petrovu nástupci zvláště drahé, vždyť také hned po svém příletu navštíví krucifix sv. Damiána v basilice sv. Kláry, kde se ponoří do modlitby před Ukřižovaným. Je zvláště významné, že klarisky uchovávají tento krucifix, je to výrazem jejich volby radikálním způsobem žít evangelium. Klára celý život zdůrazňovala, že je květinkou Františka a po jeho smrti měla jasné vědomí, že musí dál prosazovat nejryzejší formu následování Krista, radikální uskutečňování evangelia a tedy velmi obtížně slučitelné se změnami, k nimž docházelo v mužské větvi františkánů. Klára měla velmi jasné vědomí, že musí prosazovat ryzí Františkovo poselství. Zdůrazňuje to i ve své závěti: My musíme být zrcadlem jak pro františkány tak také pro svět, ano i pro laiky - a tedy ukazovat světu, že se dá a jak nádherným způsobem se dá žít evnagelijní poselství lásky.?

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.