Prioritou biskupů Toga je vzdělávání a formace

18.6.2007 

Benedikt XVI. přijal první skupinu biskupů Toga, kteří jsou v Římě na návštěvě ?ad limina.? Tato malá země západní Afriky má 5 a půl milionu obyvatel. Z toho 27% tvoří katolíci a 33% stoupenci tradičních afrických náboženství. Přetrvávají také vážné sociální problémy: více než třetina populace (36%) jsou analfabeti, vysoká je dětská úmrtnost i procento nakažených AIDS, tuberkulózou a malárií. Průměrný věk mužů je pouhých 55 let, u žen jen o 4 roky více. Mluví předseda biskupské konference Toga, biskup ze Sokodé Amroise Djoliba:

?Církev významně přispěla k mírovému procesu. Pomáhá obětem sociálně-politických nepokojů, je na blízku uprchlíkům a chudým. Církev v Togu je vždy otevřená pro trpící. Ale otevřena je také například pro mezináboženský dialog. Já vedu diecézi s islámskou většinou a naše vztahy jsou dobré. Křesťané a muslimové pracují společně.
Hlavním úkolem, který stojí úpřed námi je formace a problém vzdělání. Je nutné formovat národ a vést ho k tomu, aby dokázal převzít svou odpovědnost.?
? říká předseda episkopátu Toga, mons. Djoliba.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.