Nový dokument Papežské rady pro pastoraci migrantů a cestujících

19.6.2007 

V tiskovém středisku Svatého Stolce byl představen nový dokument Papežské rady pro pastoraci migrantů a cestujících ?Pokyny pro pastoraci ulice.? Na prezentaci vystoupili kard. Renato Martino a arcibiskup Agostino Marchetto, tedy předseda a sekretář jmenovaného úřadu. Text je uspořádán do čtyř částí. První se věnuje pastoraci těch, kdo ulice a železnice využívají, ať jde o řidiče automobilů, kamionů nebo ty, kdo pracují ve službách s nimi spojenými. V textu nechybí upozornění a návrhy na téma bezpečnosti silničního provozu.
Druhá část se týká pastorace zaměřené na osvobození žen ulice. Dokument mluví o prostituci jako o formě otroctví. Zdůrazňuje, že sexuální zneužívání a prostituce spojená s obchodem s lidmi jsou násilné činy, které urážejí lidskou důstojnost a vážně porušují základní lidská práva.
Třetí část dokumentu Papežské rady pro migranty a cestující se zabývá dětmi ulice. Jde o jeden ze zneklidňujících fenoménů dnešní společnosti, který je stále na vzestupu. Na ulici žije zhruba 100 milionů dětí.
Čtvrtá část je věnována pastoraci bezdomovců. Dokument povzbuzuje věřící, aby pomáhali těmto lidem ukazujícím jednu z mnoha tváří chudoby našeho světa, bez ohledu jejich morální a osobní situaci. Mluví arcibiskup Agostino Marchetto, sekretář Papežské rady pro migranty a uprchlíky:

?Cílem dokumentu je stimulovat pastorační působení ve všech oblastech světa ulice a povzbudit jednotlivé biskupské konference, aby věnovali této sféře pastorace pozornost. Pokyny jsou plodem dlouhodobé reflexe, naslouchání a rozlišování, kterého se účastnili biskupové, členové a poradci našeho úřadu a řada specialistů. Nicméně bude na místních církvích, aby přizpůsobily kritéria, poukazy a návrhy obsažené v dokumentu konkrétní situaci.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.