Jan vydal svědectví pravdě bez kompromisů

24.6.2007 

Benedikt XVI. před modlitbou Anděl Páně

Drazí bratři a sestry, dnes, 24. června, nás liturgie vybízí slavit slavnost Narození sv. Jana Křtiele, jehož celý život byl zaměřen na Krista, jako život Jeho matky Marie. Jan Křtitel byl přechůdce, ?hlas? vyslaný, aby hlásal vtělené Slovo. Připomínat si jeho narození proto také znamená ve skutečnosti slavit Krista, naplnění příslibů všech proroků, z nichž byl Jan Křtitel největší, a byl povolán, aby ?připravil cestu? před příchodem Mesiáše (srov. Mt 11, 9-10).

Všechna evangelia začínají vyprávění o věřejném životě Ježíše líčením jeho křtu v řece Jordánu, který mu uděloval Jan. Sv. Lukáš rámuje vstup Křtitele na scénu slavnostním historickým rámcem. Také moje kniha ?Ježíš z Nazareta? začíná Ježíšovým křtem v Jordánu, událostí, která měla nesmírný ohlas ve své době. Z Jeruzaléma a ze všech koutů Judeje lidé přicházeli, aby naslouchali kázáním Jana Křtitele a aby se dali pokřtít v řece, když předtím vyznali své hříchy (srov. Mk 1, 5). Pověst proroka, který křtí, rostla takovou měrou, že se mnozí ptali, zda není Mesiášem On. Avšak on ? zdůrazňuje evangelista ? to rozhodně popřel: ?Já nejsem Mesiáš? (Jan 1, 20). Nicměné zůstává prvním Ježíšovým ?svědkem?, neboť dostal z nebe pokyn: ?Na koho uvidíš sestupovat Ducha a zůstavat na něm, to je ten, který křtí Duchem svatým? (Jan 1, 33). A právě to se stalo, když Ježíš přijal křest a vystoupil z vody: Jan viděl, jak se na něho snáší Duch v podobě holubice. A právě tehdy ?poznal? plnou skutečnost Ježíše z Nazareta a začal svou činost, aby ho dal ?poznat Izraeli? (Jan 1, 31), označil ho za Božího Syna a Vykupitele člověka: ?Hle, beránek Boží, který snímá hříchy světa?(Jan 1, 29).

Jan, pravý a ryzí prorok, vydal svědectví pravdě bez jakýkoliv kompromisů. Pranýřoval porušování Božích přikázání, i když se ho dopouštěli mocní tohoto světa. Tak také když obvinil Heroda a Herodiadu z cizoložství, zaplatil za to životem, a zpečetil mučednickou smrtí svou službu Kristu, který je ztělesněná pravda. Vzývejme jeho přímluvu spolu s přímluvou nejsvětější Panny Marie, aby církev i dnes dokázala být stále věrná Kristu a s odvahou vydávat svědectví jeho pravdě a jeho lásce ke všem.

Přeložil P. Josef Koláček SI

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.