Začíná sympozium: "Jan Zlatoústý, Pavlův interpret a žák."

25.6.2007 

V tureckém Tarsu bylo dnes dopoledne zahájeno XI. Sympozium o apoštolu Pavlovi. Koná se v bývalém byzantském kostele, v němž je dnes muzeum nejslavnějšího rodáka z Tarsu. Každoročně si tu apoštola připomínají studiem různých pohledů na téma ?Architektura, dějiny, náboženství?. Letošní sympozium je inspirováno výročím 1600 let od úmrtí svatého Jana Zlatoústého, známého vykladatele díla sv. Pavla. Za připomenutí stojí zejména jeho šest promluv v Antiochii. Letošní téma ?Jan Zlatoústý, Pavlův interpret a žák. Architektura, dějiny, náboženství.? ocenil v telegramu, zaslaném při této příležitosti, také Benedikt XVI.

Luigi Padovese, apoštolský vikář v Anatolii, zahájil práci sympozia bohoslužbou, při níž 17 profesorů, kteří se akce účastní, přirovnal k ženě, která znovu nalezla ztracenou drachmu a pozvala přítelkyně, aby se s ní radovaly. Protože i oni hledají zakopaný poklad, aby ho vynesli na světlo. Církev v Anatolii bude, podle biskupa Padovese, vděčná, pokud Pavel a Jan Zlatoústý budou oživeni tam, kde byl jejich domov a kde jsou jejich slova a svědectví téměř neznámé, na rozdíl od míst, kam přinesli evangelium, pro které zemřeli.

Zítra se sympozium bude věnovat tématům kulturního pozadí počátků křesťanství v Antiochii: Antiochie v době Jana Zlatoústého, Jan Zlatoústý a Konstantinopolský dvůr, Pavel a Jan Zlatoústý: ideály jejich poslání, a na konec: odkaz papeže Jana XXIII., který pro svou spiritualitu čerpal z patristických pramenů.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.