První škola pro ženy na jihu Súdánu

26.6.2007 

V jedné z nejsouženějších oblastí světa byla ve spolupráci se suverénním řádem maltézských rytířů a biskupem Rumbeku Mons. Mazzolarim otevřena první škola pro ženy na jihu Súdánu. Pro Vatikánský rozhlas hovořil o této iniciativě Gian Antioco Chiavari, který ze strany řádu maltézských rytířů celý projekt řídil:
Tento projekt je součástí většího plánu, který v červenci roku 2005 začala uskutečňovat Itálie, aby pomohla zemi, ve které 25 let probíhal etnický konflikt, který způsobil 2 miliony mrtvých, 4 miliony uprchlíků a přivedl na smrt 120 tisíc dětí-vojáků. Za těchto okolností byl v lednu roku 2005 naštěstí uzavřen mír, jenž umožňuje obnovu této tak zkoušené země. Součástí projektu je nemocnice, zdravotnická škola a nedávno dokončený most, který spojil asi 400 tisíc osob, které byly rozděleny dvěma řekami. Vzniká tu také první vyšší škola pro ženy, kterou povede řád sester Loretánek a která je již ze 60% dokončená. Jen necelá 3% žen v Súdánu umí číst a psát: je tedy čas jim pomoci.

Biskup Rumbeku Mons. Cesare Mazzolari k tomu pro Vatikánský rozhlas dodává:
Ženám bylo po léta upíráno vzdělání. Jsou inteligentní, jsou schopny svobodného jednání ve svých společnostech, ale nedostává se jim vzdělání. Z této školy budou moci vycházet děvčata, která budou připravena přinášet Súdánské společnosti velmi potřebnou službu. Je naléhavé umožnit jim dosáhnout vzdělání, aby se ve své zemi mohla podílet na jejím vedení. Celková situace na jihu Súdánu se konečně zlepšila. Je to sice ještě poněkud křehký mír, ale dochází k pozvolnému pokroku, opožděnému v důsledku velké chudoby v zemi. Není to chudoba zdrojů, ale chudoba lidí, kteří nejsou připraveni. Chybí vzdělání a lidské zdroje jsou tedy velmi omezené. Pomalu, pomalu však začínáme. Už nedochází k bombardování. Odzbrojování postupuje kupředu. A lidé se cítí mnohem bezpečněji.
Říká o situaci na jihu Súdánu, biskup Rumbeku Mons. Mazzolari.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.