Kard. Tarcisio Bertone na oslavách sv.Cyrila a Metoděje

5.7.2007 

Na návštěvě České republiky je, při příležitosti oslav svatých Cyrila a Metoděje, státní sekretář Svatého Stolce kardinál Tarcisio Bertone. Včera po poledni ho na letišti v Kunovicích přivítal apoštolský nuncius Diego Causero, předseda ČBK arcibiskup Jan Graubner a ostatní čeští a moravští biskupové. Odtud kardinál Bertone zamířil na Velehrad, kde probíhali Dny dobré vůle a národní cyrilometodějská pouť. Tam včera odpoledne pozdravil účastníky konference ?Etika a Fotbal?, mládež a hendikepované. Setkal se také s českým premiérem Mirkem Topolánkem, ministry Miroslavem Kalouskem, Václavem Jehličkou a dalšími. Dnes dopoledne kardinál Bertone celebroval na nádvoří před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje hlavní bohoslužbu poutě.

Na včerejší tiskové konferenci, podle tiskového střediska ČBK, kardinál Bertone uvedl, že ví o problémech v české společnosti a křesťanské menšině v ní. Poznamenal ale, že jazyk tohoto národa byl vytvořen s přispěním dvou velkých postav, svatých Cyrila a Metoděje, a to v něm zanechalo trvalou stopu, proto se nemůže nenazývat křesťanský.
Vatikánský státní sekretář mluvil také o vztahu mezi církví a státem. Prohlásil, že církev i stát tvoří stejné lidské bytosti, pohybují se na stejném území, obě instituce mají spolupracovat na obecném dobru lidí, budovat hodnoty spravedlnosti a bratrství, a že málokterá instituce prosazovala tak jako církev hlediska a hodnoty lidského rozumu. Kardinál Bertone proto věří, že dohoda je možná. ?Církev respektuje svrchovanost státu, a od státu žádá totéž. Na tomto základu lze vést dialog.?:řekl.

Dialog státu a církve bude nyní veden na jedné straně vládní komisí, která byla sestavena na konci května a na druhé straně smíšenou komisí ČBK, řádů a kongregací, Ekumenické rady církví v ČR a dalších církví a náboženských společností. Za ČBK budou v komisi arcibiskup Jan Graubner, biskup František Václav Lobkowicz, biskup Ladislav Hučko, kardinál Miloslav Vlk a biskup Dominik Duka.

Zítra čeká kardinála Bertoneho setkání s českými a moravskými biskupy.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.