Protestanti jsou rozhořčeni, pravoslavní dokument ocenili

11.7.2007 

Podívejme se nyní na reakce nekatolíků. Včera vydaný dokument Kongregace pro nauku víry, který ?plnost přítomnosti Kristovy církve? situuje do katolické církve podle některých komentátorů znamená nové překážky v ekumenickém dialogu.
Nejvíce kontroverzí vyvolal vatikánský dokument mezi protestanty. Většina protestantských biskupů v Německu ho nazvala ?políčkem pro ekumenismus.? V celé řadě rozhovorů pro německá média zaznívají hlasy, že katolická církev stále pohlíží shůry na protestantské bratry. Předseda Rady evangelických církví v Německu, biskup Huber, označil dokument za ?promarněnou šanci.? A dodal, že ?znovu překládá otázku, v čem spočívá římskokatolické porozumění cílům ekumenismu.? Zároveň v rozhovoru pro německý rozhlas uvedl, že mu i nadále záleží na dobré spolupráci s německým episkopátem.

Naopak příznivě přijali stanovisko katolické církve představitelé moskevského pravoslavného patriarchátu. Z Moskvy telefonuje Wojciech Raiter:

?Představitel moskevského patriarchátu, metropolita Kiryl, vatikánský dokument ocenil: ?Je to poctivé prohlášení, daleko lepší než tzv. církevní diplomacie. Takto je vidět, na kolik jsme si blízcí a nakolik rozdělení? ? uvedl Kiryl Gunďajev. Podle pravoslavného metropolity je podmínkou otevřeného dialogu charakteristika vlastního stanoviska.
Metropolita Kiryl uvedl, že poslední dokument Kongregace pro nauku víry ?nepřináší v podstatě nic nového a odráží dosavadní učení římskokatolické církve. Představitel moskevského patriarchátu dodal, že ?pravoslavná církev je právoplatným dědicem apoštolské tradice prvotní církve a to, co je v dokumentu Kongregace pro nauku víry řečeno ve vztahu k římskokatolikcé církvi, platí stejně tak o církvi pravoslavné.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.