P. Jaeger: Jednání o ekonomické smlouvě potřebuje čas

13.7.2007 

Jednání o ekonomické smlouvě mezi Svatým Stolcem a Izraelským státem pokračují. Jak už jsme informovali, po středeční schůzce na Ministerstvu zahraničí v Jeruzalémě se obě strany dohodly na dalším setkání 3. září. Obsah jednání nám přiblíží P. David Jaeger, odborník na vztahy mezi státem a církví v Izraeli:

?Cílem jednání je ze strany katolické církve získat potvrzení práv, kterým se církev na izraelské půdě těší od chvíle vzniku moderního izraelského státu v roce 1948. Tato práva se týkají potvrzení majetku katolické církve, na prvním místě posvátných míst. Ale týká se také potvrzení daňových úlev zajištěných církvi v okamžiku vzniku státu, na základě předchozích dohod a ustanovení. V roce 1994, kdy byly navázány diplomatické vztahy mezi Svatým Stolcem a Izraelem, byla podepsána Základní smlouva, s tím, že řadu dalších záležitostí musí upravit partikulární dohody.?

Po období jistých obtíží, se nyní bilaterální komise setkává pravidelně. Je možné mluvit o nové, konstruktivní atmosféře?

?Nakolik mohu soudit, jednání samo v sobě nenese nějaké zvláštní obtíže. Je to ? podle mého názoru ? rozhodně uskutečnitelná dohoda. Problémy se týkaly v minulostí spíš možnosti setkání. Dlouho bylo obtížné i jen stanovit datum schůzky. Když už k ní došlo, samotné jednání vždy probíhalo vpodstatě dobře. Aby ale mohlo dospět ke konci, je důležité především dát mu potřebný čas. Jde totiž o mimořádně složité záležitosti, které nelze rohodnout jinak než po mnoha hodinách setkání a vyjednávání.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.