Benedik XVI. včera večer ukončil svůj pobyt v Lorenzagu a přijel do Castel Gandolfo

28.7.2007 

Včera v pozdních odpoledních hodinách ukončil Benedikt XVI. svůj prázdninový pobyt v Lorenzagu di Cadore, aby se večer vrátil do letního sídla papežů v Castel Gandolfo. V Lorenzagu, kde Benedikt XVI. strávil 19 dní, podtrhoval sváteční atmosféru loučení zvuk zvonů. Den po papežově odjezdu vyjádřil pro Vatikánský rozhlas své pocity biskup hostitelské diecéze Treviso, Mons.Andrea Bruno Mazzocato:

?Tyto dny uběhly velmi rychle a zároveň musím říci s dojetím a vděkem, že Svatý otec vyjádřil radost z toho, jak tu o něj bylo postaráno a jak prožil tyto dny klidu. To mě velmi potěšilo.?

Jak budete na tyto dny vzpomínat?

?Vzpomínat budu především na velký dojem z osobnosti tohoto papeže na lidské rovině, s jakou bezprostředností a jednoduchostí vstupuje do vztahů s lidmi, do srdcí lidí. Vytvořil rodinné prostředí v těchto místech, kde odpočíval, těmi krátkými večerními procházkami. Pak jistě také budu vzpomínat na setkání s kněžími, které se konalo minulé úterý. Pro nás je to jedinečný zážitek společenství s nástupcem sv. Petra, společenství prožité upřímně, laskavě. Pro všechny kněze to byla příležitost k velkému poučení a jejich nadšení z tohoto setkání stále trvá.?

Z Lorenzaga se Benedikt XVI. přesunul helikoptérou na letiště v Istrana-Treviso, kde ho čekalo letadlo na římské letiště Ciampino, odkud pokračoval do Castel Gandolfa autem. Po příjezdu do apoštolského paláce (kolem 19h) Benedikt XVI. pozdravil z balkónu zástup věřících:

?Drazí přátelé, v Dolomitech jsem strávil krásné prázdniny. Jsem rád, že jsem znovu zde v Castel Gandolfu, které je pro mě ?druhým domovem?. Cítím se tak v Castel Gandolfu vždy, obklopen vaším přátelstvím a vaší pohostiností.?

Benedikta XVI. přivítal také biskup Albana, Mons. Marcello Semeraro. Ten řekl, že přijmout papeže ve své diecézi je spíš milost než výsada:

?Jistě, protože to je správný pohled, křesťanský pohled, protože v papeži máme nejen velkou osobnost, vůdce, světový styčný bod, ale pro nás je to nástupce Petra, zástupce Krista. A to nás nutí dívat se na něj, poslouchat jeho slova.?

Svatého otce v Castel Gandolfo čeká pravidelný týdenní program. 15.srpna, na svátek Nanebevzetí Panny Marie, bude předsedat bohoslužbě ve farním kostele. Tuto tradici začal už Jan XXIII.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.