Vůdce Rudých Kmérů stanul před soudem.

31.7.2007 

Bývalý vůdce Rudých Kmérů zodpovědný za genocidu v Kambodži v letech 1975 ? 1979 byl dnes předveden před mezinárodní tribunál. Kang Kek Ieu velel speciálním jednotkám tajné policie. Obvinění ze ?zločinů proti lidskosti, genocidy, hrubého porušení Ženevských konvencí, z vražd, mučení a perzekucí kvůli náboženskému vyznání? čelí pět bývalých vůdců Rudých Kmérů. Proti Kangovi nebylo vzneseno formální obvinění a vyslýchán byl za ?zavřenými dveřmi?.
Podle právního zástupce, Kar Savutha, Kang pouze plnil ?slovní příkazy z hora? a je nevinný. Podle mluvčího tribunálu, Reache Sambatha, soudcové s obviněným nejprve povedou počáteční rozhovor a pak se rozhodnou pro další kroky.
Spojené národy a Kambodža vytvořili pro výslechy Rudých Kmérů společný tribunál. Před tímto tribunálem už ovšem nestane Pol Pot, který zemřel v roce 1998 a další vůdce Ta Mot, ten zemřel v loni. Další, jako například ideolog režimu Nuon Chea, bývalý prezident Samphan, nebo ex-ministr zahraničí Leng Sary, jejichž zdravotní stav je sice špatný, jsou stále na svobodě.
Rudí Kmérové v Kambodži vyvraždili mezi 1,5 až 2 milióny obyvatel.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.