Řeholnice schizmatické komunity se sjednotily s Římem

2.8.2007 

Patnáct sester opustilo schizmatickou komunitu v Mount St. Michael v americké diecézi Spokane a je nyní ve společenství s katolickou církví. Řeholnice patřily k ?sedevacantistické? Kongregaci Panny Marie Neposkvrněné, Královny, tedy ke kongregaci, která tvrdí, že od roku 1958 nebyl papež zvolen platně. Zároveň nepřijala nový mešní řád a II.vatikánský koncil.

Patnáct sester, které také vyučovaly ve škole, patřící kongregaci, opustilo komunitu letos na konci akademického roku, 22.června. Byly mezi nimi i tehdejší a minulá představená. Mnoho ze sester žilo v komunitě 30-35 let. Nyní žijí v centru Neposkvrněného Srdce ve Spokane, kde se, podle místního biskupa Skylstada, modlí a rozmýšlejí, jakým způsobem budou nadále sloužit.

Podle diecézního zpravodaje Inland Register, sestry začaly pochybovat o svém oddělení od Vatikánu v roce 2000, při své návštěvě Říma. ?Nebylo to, jak nám říkali, kostely byly plné, byla tu zbožnost, zpovědi. Mše. Viděly jsme vyjímečnou pouť svatosti.?: říká sestra Francis.
Úvahy o opuštění komunity v Mount St. Michael prohloubil pohřeb Jana Pavla II. Poté sestry začaly sledovat Benedikta XVI. a zajímat se i o jeho předchozí práci prefekta Kongragace pro nauku víry. Ta pro ně byla dalším silným impulsem.

Patnáct sester se pak začalo setkávat s místním katolickým biskupem Skylstadem, který je letos přijal do diecéze. Podle něj nelze říci, zda se toto znovusjednocení sester s katolickou církví dá označit jako ?trend? nebo jako ojedinělá záležitost, ale v modlitbách za to, aby všichni věřící pochopili pravdu o církvi a uznali autoritu papeže, prý bude pokračovat.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.