Na pomoc záplavami postižené Asii přispěje i Italská biskupská konference

9.8.2007 

Zdravotní pomoc po nedávných rozsáhlých záplavách v Asii potřebuje na 10 miliónů dětí v Bangladéši, Nepálu, Indii a Pákistánu. Počet mrtvých od června dosáhl 1600. Záchrané práce znesnadňuje i to, že cesty jsou ve velmi špatném stavu a nestabilní. Existují také obavy, že se mezi evakuovanými, kterých je okolo 20 miliónů, mohou rozšířit epidemie. Povodně v jižní Asii jsou největší za posledních 30 let a postihly celkem 50 miliónů lidí. Nejvážnější je situace v Indii. Koordinátorka Italské Chatity v Indii, Eleonora Albanese řekla Vatikánskému rozhlasu:

?Situace je dost alarmující, protože celá severovýchodní oblast Indie a kotliny, které hraničí s Bangladéšem a Nepálem jsou zaplavené, protože osm velkých řek už nemohlo udržet nápor monsunů v posledních měsících. Nacházíme se v situaci, která se řídí obtížně. Jsou tu miliony lidí, kteří se kvůli záplavám a sesuvům půdy museli vystěhovat. A jsou to tedy milióny lidí, kteří potřebují najít pomoc, kterým je třeba opatřit jak zdravotní pomoc, tak bydlení. Stejná situace je samozřejmě také v Bangladéši a na severu Indie, o něco méně závažná se zdá v Nepálu.?

Pomoci oblastem jižní Asie, které zasáhly monzunové přívalové deště chce i Italská biskupská konference. Zaslala finanční příspěvek ve výši jednoho miliónu eur. Biskupové Itálie také vyjádřili poděkování těm organizacím, které se snaží zmírnit utrpení lidí a vyzvali věřící k modlitbám za oběti těchto záplav.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.