Turecká vláda zabránila setkání patriarchy Bartoloměje I. s kyperským arcibiskupem Chrysostomem II.

14.8.2007 

Už po druhé během čtyř posledních měsíců Ankara zrušila setkání arcibiskupa Řecké pravoslavné církve na Kypru, Chrysostoma II. a ekumenického patriarchy Konstantinopole, Bartoloměje I. To mělo probíhat od 17. do 21. srpna a mělo čistě náboženské důvody. Poprvé turecká vláda zrušila setkání v květnu. Tentokrát svůj zásah představitelé ospravedlňují tvrzením, že by setkání mohlo mít politický dopad na nadcházející volby.

Arcibiskup Chrysostomos řekl v rozhovoru pro jednu z řeckých rozhlasových stanic, že ?Turecko má oprávnění zabránit komukoli ve vstupu na jeho území nehledě na ty, kteří, jako my, chtějí věřit, že si přeje ukázat svou demokratickou a liberální tvář nejen Evropě, ale i zbytku světa.? Tímto rozhodnutím, podle arcibiskupa Chrysostoma, ?vláda v Ankaře ukázala svou pravou tvář.? Chryzostomos II. také oznámil svůj úmysl zaslat Svatému Stolci a Světové radě církví dopis, ve kterém je bude informovat o tom, co se stalo. Doufá, že to je způsob, jak ? uvědomit mezinárodní společenství o nespolehlivosti turecké vlády ve věci práv a svobod.? Oznámil také, že se s ekumenickým patriarchou Bartolomějem setká jindy a na jiném místě, aby mu vyjádřil podporu a poděkoval mu za ?jeho přispění k řešení některých z mnoha problémů Řecké pravoslavné církve.?

Chrysostom II. také znovu zdůraznil, že ?mezi Řeckou pravoslavnou církví a muslimskými turecko-kyperskými bratry nejsou neshody.? Skutečný problém, podle něj, spočívá ve ?vměšování se Ankary, která blokuje každý pokus sjednotit tyto dvě komunity na základě vzájemného respektu.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.