25 tisíc lidí v mariánské svatyni na místě prvního církevně uznaného zjevení v Africe

16.8.2007 

?Maria přináší obyvatelům Rwandy naději na lepší život. Umožňuje také pohlédnout ve světle víry na tragédii nedávné genocidy.? Toto poselství zaznělo v mariánské poutní svatyni v Kibeho, kde se včerejší slavnostní eucharistie účastnilo 25 tisíc poutníků. Přišli nejenom z Rwandy, ale také ze sousedních zemí: Burundi, Ugandy a Konga. Někteří přijeli autobusy, ale veliká většina jich přišla pěšky. Kibeho je středoafrická lokalita, kde před 25 lety došlo k soukromému zjevení Ježíšovy Matky, které bylo uznáno církevní autoritou. Právě 25.výročí těchto událostí si tam věřící v těchto dnech připomínají. Jedna z vizionářek, tehdy 18 děvče jménem Natálie, byla na včerejší mši sv. rovněž přítomna.

Věřící přicházeli do Kibeho pěšky po malých, nanejvýš dvacetičlenných skupinkách z farností vzdálených 200, 300 i 400 km ? řekl Vatikánskému rozhlasu rektor svatyně o.Zbigniew Pawlowski SAC. Sdělil také, že kázání se týkalo současné situace v zemi, jejíž obyvatelstvo je poznamenané tragédií genocidy. Je třeba také pamatovat na to, že mnoho lidí v této zemi trpí hladem. Rwanda patří stále mezi deset nechudších zemí Afriky.

Kázání trvalo více než hodinu, což je v afrických podmínkách normální. Kazatel O.Francois Harerimane SAC se snažil pozvednout srdce svých rodáků, kteří jsou stále nesmírně poznamenaní občanskou válkou a genocidou. ?Je zřejmé, že tito lidé mají ohromnou vírou a naději. Jsou přesvědčeni, že Matka Boží jim dá úlevu v jejich utrpeních, že jim pomůže odpustit a i prosit za odpuštění? ? zdůrazňuje o.Pawlowski. Palotynský misionář připomněl, že území, na němž povstala svatyně v Kibeho je prosáknuta krví obyvatel Rwandy. Mše sv. byla sloužena na prostranství před kostelem. ?Přítomny byly obrovské zástupy poutníků ? říká o.Francois - a nejvíce potěšující je fakt, že 80% z nich tvořily děti a mládež. Ony jsou nadějí na lepší budoucnost Rwandy i okolních zemí.?

Maria se zjevila v Kibeho jako Matka Slova. Tak se představila vizionářům, vypráví ředitel Mariánského formačního centra Kána o.Leszek Czeluśniak MIC, který poukazuje na to, že ?univerzálnost významu poselství z Kibeho se netýká jenom Rwandy, nebo jenom Afriky. První Mariina slova jsou adresována všem lidem a vyzývají k obrácení. Obraťte se ? opakovala několikrát Panna Maria. Vybízela k tomuto obrácení z důvodů určitého stavu světa; upozorňovala na to, že svět kráčí k propasti zla. Důvodem k tomu možná byla zdejší tragédie genocidy v roce 1994. V samotném kraji Kibeho zahnulo tehdy víc jak 25 tisíc lidí. Vizionáři vídali Matku Boží často, jak pláče? ? vypráví o.Czeluśniak.

Druhým elementem Mariina poselství byla výzva k modlitbě. ?Vyzývala především k upřímné, hluboké modlitbě bez přetvářky. Zdůrazňovala hodnotu modlitby růžence ? říká dále polský marianista, pracující ve Rwandě. Zajímavostí však je, že tady vyzvala Maria k modlitbě sedmibolestného růžence. A poukazovala také na význam utrpení v křesťanském životě.? Podle ředitele mariánského formačního centra Kána je poselství z Kibeho šance pro Afriku. Je šancí také pro Rwandu. ?Je třeba začít na tuto zemi hledět prizmatem těchto zjevení, a nikoli jen tragédie genocidy. Jedná se totiž o první církví uznané soukromé zjevení v Africe? ? říká O.Czeluśniak, který zároveň doufá v to, že Kibeho budou jednou ?opravdové africké Lourdy?.

Oslavy 25.výročí mariánských zjevení v Kibeho potrvají do 25.listopadu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.