Předseda jihokorejské charity, biskup You: Je třeba žít společně

18.8.2007 

Jak jsme informovali už včera, jih Severní Koreje postihly povodně způsobené přívalovými dešti. Vyžádaly si přes 200 obětí a statisíce lidí vyhnaly z domovů. Téměř stovka je stále pohřešována. Pomoci postiženým je chystá také Charita Jižní Koreje. Její předseda a biskup Daejonu, Lazarus You Heung-sik, řekl Vatikánskému rozhlasu:

?Do teď bylo zničeno více než 30 tisíc domů a 540 mostů. Bylo poškozeno 70 úseků železeniční trati. A více než 300 tisíc lidí se ocitlo v obtížné situaci, bez domů, následkem těchto záplav. Ty také zničily zhruba 450 tisíc tun rýže a další zemědělské produkty. Tyto záplavy jsou skutečně obrovskou ránou.?

Co v této chvíli lidé nejvíce potřebují?
?Především jídlo, ale také oblečení a léky. Ale není možné poslat Severní Koreji, tak uzavřené zemi, pomoc přímo. Proto také Charitas Corea už poslala Severní Koreji telegram, ve kterém se ptá: ?Jaké jsou škody? Co chcete? Co můžeme dělat?? Teď čekáme na odpověď.?

Jak zamýšlíte pomoci?
?Já, jakožto předseda Charity, jsem napsal dopis všem diecézím Jižní Koreje, aby vyhlásily nedělní sbírky. Diecézní charita zajistí konkrétní pomoc. Obdržel jsem e-maily, telegramy i telefonáty ze zahraničí, z Německa, Holandska a Ameriky. Jsou připraveni pomoci zaplaveným v Severní Koreji.?

Projevuje se solidarita také mezi korejským lidem?
?Samozřejmě, vláda Jižní Koreje už rozhodla vyčlenit na pomoc 7 miliónů dolarů a také vyšle Červený Kříž. V tomto smyslu panuje velká solidarita, také protože na konci měsíce bude důležité setkání mezi Jižní a Severní Koreou. Tudíž se dbá na klima vzájemné pomoci. Myslím, že křesťanství lidem v obtížných situacích pomáhá. Nejen v materiálním smyslu. Pomáhá také pochopit, jak je důležité žít společně. Tento náš dialog, tato naše modlitba, může vést k soužití, k pocítění bratrství mezi oběma Korejemi.?

říká předseda Charity Jižní Koreje, biskup Lazarus You Heung-sik.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.