Předseda Europarlamentu: Zvláštní postavení Svatého stolce na diplomatickém poli je třeba hájit

20.8.2007 

Na katolickém mítinku v italském Rimini vystoupil také předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Poettering a to na panelové diskusi na téma ?V čem spočívá identita Evropy?, která byla uvedena videoposelstvím italského prezidenta Giorgio Napolitana. Hans-Gert Poetering tam mimo jiné řekl, že by si přál, aby ?Evropská unie spojovala nejenom elity, ale všechny obyvatele? a dodal, že ?k tomu, aby se toho dosáhlo, je třeba zformulovat základní hodnoty, na nichž je Unie budována?. Peottering poukázal na práva člověka, demokracii a ochranu lidské osoby jako na hodnoty společné všem Evropanům. Podotkl, že ?jsou to principy, které jsou zároveň přítomny v židovsko-křesťanské kultuře?. Německý politik vyjádřil také svou nespokojenost s tím, že nedošlo k zanesení zmínky o křesťanských kořenech Evropy jednak do preambule k Ústavní smlouvě, ale ani do nyní projednávaného Traktátu. ?Bohužel se nám to nepodařilo hlavně z důvodů odporu vlád Francie a Belgie?.

Kromě toho se vyjádřil také ke kontroverzní otázce, v níž, jak řekl, zastává menšinový názor, totiž případné přijetí Turecka do EU. ?Musíme seriózně zvážit jaké a kolik zemí si můžeme dovolit ještě přijmout?. Bývalý předseda Evropských lidových stran dodal, že je ?zapotřebí určité míry a ne nutné přehánět. Riziko spočívá v tom, kterému nakonec podlehlo římské císařství, které zaniklo, protože se stalo příliš velkým. Pokud dojde k přílišnému rozšíření, nedokážeme se pak dorozumět na rovině psychologické, kulturní i politické. A bude-li tento soulad chybět Evropská Unie se zhroutí.? Podle Poeteringa by bylo vhodné zkoumat možnosti ?privilegovaného partnerství? a ?přístupové dohody nadále vést s cílem usnadnit evoluci Turecka v oblasti občanských práv a reforem, přičemž ukončení těchto dohod nemusí automaticky znamenat přijetí islámské země do EU?.

Předseda Europarlamentu Hans-Gert Poettering pak Vatikánskému rozhlasu odpověděl také na otázku, co si myslí o návrzích, které se objevily naposledy např. v týdeníku Economist, požadující, aby Svatý stolec byl na diplomatickém poli považován za pouhou nevládní organizaci.

?Nemyslím, že je to dobrý nápad, protože mezi evropskou a křesťanskou historií existuje kontinuita. Nikdo nezpochybňuje např. Velkou Británii, Commonwelth. I tady by se dalo hovořit o anachronismu. Myslím, že duchovnímu vlivu církve může být nápomocna role, kterou má v rámci mezinárodního a státního práva. Tento vliv totiž není využíván k ovládání či nadvládě, nýbrž slouží lidem. V této perspektivě je třeba spatřovat oficiální funkci, kterou má církev v oblasti diplomacie, tedy z hlediska její služby lidem. Tato zvláštní pozice církve má velkou hodnotu a tu musíme bránit.?

Říká předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Poettering.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.