Sílí nátlak na konverzi křesťanů k islámu

21.8.2007 

V pásmu Gaza roste nátlak na křesťany, aby buď přestoupili na islám nebo emigrovali? ? tvrdí americká katolická agentura Catholic News Agency. Souvisí v červnovým převzetím vlády muslimskou teroristickou organizací Hamas, která prohlašovala, že v tomto regionu zavede islámské právo. V pásmu Gaza žije 1,5 milionu Palestinců, z nichž křesťané tvoří nepatrnou menšinu v počtu 2 tisíc osob. Izraelský deník ?Jerusalem Post? informoval o tom, že koncem června bojovníci Hamasu unesly křesťanskou profesorku Sane al-Sayegh z Palestinské univerzity a nutili ji k přestoupení na islám.

Na Mítinku v Rimini dnes jeho účastníci debatovali o Svaté zemi za přítomnosti Kustoda Svaté země o.Pierbattista Pizzabally, který Vatikánskému rozhlasu o tamějších poměrech řekl:
?Zdejší situace je úděsná! Evropa je jedinou politickou a zejména kulturní realitou, která má všechny nástroje potřebné k pochopení Středního Východu, protože vztah mezi Středním Východem a Evropou je starobylý a mnohasetletý. Evropa je proto více než kterékoli jiné instance světa schopna porozumět tamější situaci a pomoci nalézt východisko. Bohužel, se to neděje. Zejména proto, že Evropa je velice rozdělená: existuje mnoho odlišných politických směrů. A možná i proto, že existuje snad i určitá obava zasahovat do tak choulostivé záležitosti? jakmile se totiž vstoupí do této politicko-náboženské záležitosti, už se z ní nevyjde. Je tu i další prvek, který musí být vzat v úvahu, a tím je určitý odstup politických, zejména evropských leaderů od všeho, co může mít nějaký náboženský význam. Kdo však přijde do Svaté země a přijde do Jeruzaléma, nemůže nepotkat náboženskou skutečnost, protože Jeruzalém je jenom víra, jenom náboženství a právě proto se určitým laicistickým kruhům zdá, že by měly stát stranou toho všeho.?
Říká k situaci ve Svaté zemi Kustod Svaté země o.Pizzaballa.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.