Vatikánské nakladatelství vydává sbírku katechezí Benedikta XVI.

25.8.2007 

Vatikánské knižní nakladatelství vydává v těchto dnech dvě publikace Benedikta XVI.. Jednak dva díly promluv a textů magistera Benedikta XVI. za rok 2006 a potom útlejší a také čtenáři přístupnější knihu katechezí ze středečních generálních audiencí s portréty apoštolů a prvních Kristových učedníků. Tato publikace je výrazem pozornosti, kterou Benedikt XVI. věnuje poznání základů naší víry, o čemž v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas hovoří prof. biblické teologie don Bruno Maggioni z Katolické univerzity v Miláně:

Nemohu svou myšlenku začít jinak než naprostým souhlasem s tím, co papež dělá. Katecheze je opravdu zapotřebí, přičemž katechezí rozumím především jasnost a zřejmost základů, od se nichž odvozuje vše ostatní. Abych mohl mít ponětí o církvi, musím vycházet od prvotní církve. Nesmím nikdy zapomenout na to, že tam je jakési zrcadlo, které nám umožňuje aktualizaci. Dějiny mají své požadavky, ale nelze zrazovat logiku, která se v nich projevila. Vztah k počátkům je něčím, co jasně ukazuje věc samu, v tomto případě církev. V jejích počátcích lze vidět její podstatu.

Benedikt XVI. hned na začátku svého pontifikátu položil důraz na Boží Slovo. Ve svých generálních audiencích, homiliích jakoby Svatý otec chtěl ustupovat do pozadí, aby dal na srozuměnou, že středem není on, ale Kristus, že je středem a jádrem?
Ano, to je pravda. Mne velmi utěšuje fakt, že sv.Jan v evangeliu neříká, že na počátku je láska, ale Slovo? Je zřejmé, že opravdovým základem musí být Slovo. Světlo Božího slova také vyžaduje další kvalitu a tou je, že primát musí mít Slovo, nikoli ten, kdo jej hlásá. Podstatné je právě toto: hlasatel Slova nesmí klást na první místo sebe sama, ale musí se jakoby vytratit, protože krása patří Slovu. Pravda je v tom, co říká Ježíš Kristus a ne my. To považuji za důvod věrohodnosti. Věřím, že lidé, kteří si toho všimnou, nevnímají erudici, která se staví nad Slovo, ale která vyplývá ze Slova. Tedy, není tvoje, ale je ze Slova.

Papež svolal na rok 2008 biskupskou synodu právě na téma ?Boží Slovo v životě a poslání církve?. Znalost Písma svatého dnes určitě vykazuje u mnoha věřících značné mezery. Jak řešit tento problém, na který papež klade tak zřejmý důraz ve svých katechezích?
Před několika lety se zdálo, i když tento defekt přetrvává, že Slovo bylo zatemňováno druhotným bádáním o původu, mechanismu redakcí apod., přičemž se vytrácel vlastní, jasný a krásný smysl Božího Slova, které se studovalo. Musím říci, že nyní mám obavy spíše opačné, tzn. z improvizované, bezprostřední četby Slova, která si nedává námahu s pochopením toho, co ta která stránka Písma říká. Výklady jsou příliš improvizované a také příliš zbožné. Krása Slova je však právě tam, kde se objevuje smysl bez onoho prvního i druhého defektu. A toto Slovo je tolik moderní, tolik schopné obsáhnout velké problémy dnešního člověka. A je to zároveň Slovo krásy, která přesvědčuje.

Říká Don Bruno Maggioni v souvislosti s vydáním sebraných katechezí Benedikta XVI. ze středečních generálních audiencí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.