Venezuelská vláda brojí proti církvi

23.10.2003 

Násilná obvinění venezuelské vlády proti představitelům místní církve pokračují. Tentokrát byl útoku vystaven apoštolský nuncius mons. André Dupuy, kterého místopředseda vlády José Vincente Ranger označil za "mluvčího opozice".

Útok na arcibiskupa následoval po rozhovoru, který on sám připravil pro místní noviny u příležitosti 25. výročí pontifikátu Jana Pavla II. V něm upozorňoval na právo církve zabývat se sociálními otázkami.

Obhajoby nuncia se ujala biskupská konference, která v komuniké, podepsaném biskupem Valencie mons. Jorge Urosou upřesnila, že mons. Dupuy mluvil o "úctě k pravdě, obraně základní svobody a o potřebách dialogu a snaze církve v sociální oblasti. Znamená to přiklonit se k jedné politické straně," otázali se venezuelští biskupové v komuniké.

"Nuncius se vyjádřil zřetelně," uvedli biskupové. "Není úkolem církve předkládat řešení politického řádu, ale má právo poukazovat na učení evangelia, a tím dát v tomto případě odpověď na hledání řešení, potřebné ke sjednocení obyvatel našeho národa a k vybudování lidštější společnosti, schopné vyřešit současné spory," zdůranili autoři komuniké.

Na závěr se v prohlášení vysvětluje, že reflexe mons. Dupuy, které s ním sdílí celá biskupská konference, nemohou být v žádném případě brány jako protivládní vzkazy. "Všechno, co jsme prostudovali a napsali, odráží naši nestrannost, ale přesně objasňuje naše úsilí o podporu míru a blahobytu venezuelského lidu," prohlašují biskupové.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.