Kardinál Bertone hovoří o své návštěvě v Peru

28.8.2007 

Státní sekretář Svatého stolce kard. Tarcisio Bertone je v těchto dnech na návštěvě Peru, kde se v sobotu zúčastnil zahájení IX. národního eucharistického kongresu. V souvislosti s nedávným zemětřesením navštívil také oblasti postižené touto katastrofou, která si vyžádala stovky lidských životů. Kard. Bertone pro Vatikánský rozhlas tamější situaci popisuje:

Navštívil jsem dvě postižená města, Ica a Pisco. Nemohl jsem navštívit všechna. Město Ica je postižené nejvíce a tamější obyvatelstvo je velmi zkoušeno. Jeho obyvatelé byli svědky zhroucení svého hlavního kostela Seňora de Luren, při kterém nebyl nikdo zabit. Netknutý však zůstal Krucifix, jež je tam velmi uctíván jakoby na znamení přítomnosti Ukřižovaného uprostřed svého lidu. Obyvatelé, byť stiženi nemalým utrpením, se semkli kolem papežova vyslance a vyjadřovali hlasitě svou vděčnost Svatému otci za projevy duchovní blízkosti i solidarity. Před zbořeným kostelem Seňora de Luren jsme slavili bohoslužbu slova. Předal jsem pak i materiální pomoc od Svatého otce a od Italské biskupské konference. Místní lidé jsou překvapivě klidní, semkli se kolem mne, každý se mě chtěl dotknout a říci ať vyřídím pozdravy Svatému otci.
Potom jsme navštívili Pisco, město, kde bylo zničeno 90% domů a všude je 20-30cm silná vrstva prachu, poněvadž všechny domy byly ze starých cihel. Nejbolestnějším následkem zemětřesení v tomto městě byla smrt 150 lidí, kteří zahynuli ve zdejším kostele. Místní farář zázrakem přežil. Také v Piscu se konala bohoslužba pod širým nebem před sochou Krista z tohoto kostela, která se rovněž zachovala. Také v Piscu čelí tamější obyvatelstvo všem zkouškám s velkou důstojností. Musím říci, že Peruánský prezident letěl ihned po zemětřesení do Pisca, kde osobně koordinuje dodávky s pomocí místním lidem. Jakákoli činnost ve městě je komplikována silným větrem, který neustále zdvíhá mračna prachu, který proniká všude. Tedy situace velice obtížná. Existuje tu však velká solidarita mezi jednotlivými skupinami, organizacemi, sdruženími, farnostmi a vůbec celého Peru. Pomoc tedy nepřichází jen ze zahraničí, ale ze samotného Peru. Tato hrozná zkouška přinesla tedy i krásné plody: totiž ducha lásky a solidarity všech se všemi. V Piscu jsem viděl velké množství dětí, které mne neustále všude obklopovaly spolu se svými rodiči. Navštívil jsem také obrovské stanové město, a každé dítě mne chtělo políbit a chtělo, abych ten polibek vyřídil papežovi. A já jsem slíbil, že přinesu papežovi všechna ta políbení od dětí z Pisca.

Zahajoval jste však v Peru také Národní eucharistický kongres. Jaké dojmy jste měl tam?
Ano, byl jsem přítomen na zahájení IX. národního eucharistického kongresu v Peru a posvětil jsem novou katedrálu Panny Marie Karelské a sv.Petra v Chimbote. Je to nádherná katedrála, postavená dobrovolníky z And, dobrovolníky Oratoří a Díla Mato-Grosso vedených O. Ugo De Cenci, který je v Peru velmi známou postavou. Tisíce a tisíce osob se účastnilo na obřadech jak v katedrále, která pojme několik tisíc lidí, a dalších možná deset tisíc stálo na náměstí před katedrálou. 1200 chlapců a děvčat, členů pěveckého sboru, opravdu mimořádném sboru, podalo gregoriánskou ?Missu de Angelis? a také zpěvy v jazyce kečua a ve španělštině. Velký okamžik jednoty peruánského lidu kolem Eucharistie, jakožto středu života a poslání církve. Setkal jsem se samozřejmě se všemi biskupy, přítomen byl i prezident republiky a další státní představitelé. Bylo to tedy velké vyznání víry, velká manifestace víry a lásky ve chvíli zkoušky, jakou vydal zdejší lid, zastoupen převážně velmi mladými lidmi, plnými zbožnosti a víry.

Říká kard. Tarcisio Bertone o své návštěvě Peru.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.