Na setkání italské mládeže o tomto víkendu v Loretu přijede na 300 tisíc lidí

31.8.2007 

Primabalerina Eleonora Abbagnato, klavírní mistr Giovanni Allevi, herec-recitátor Giancarlo Giannini: to jsou někteří z umělců, kteří se budou podílet na ?Noci Agora.? Je mezi nimi také Lucio Dalla, jeden z předních italských zpěváků autor, písně I.N.R.I. ? Iesus Nazarenus Rex Iudeorum. (Latinský text nápisu na kříži na Kalvárii: ?Ježíš Nazaretský král Židů?.) P. Vít Magno se ho ptal na smysl této písně:

"Je to modlitba k Ježíšovi. I Ježíš měl pokušení. Ježíš je Bůh, ale Ježíš je člověk proto, že vzal na sebe lidské tělo, svým narozením, jako všichni lidé. Jeho velikost je právě v tomto: zvolil stav, který byl nejvíce vzdálen jeho Božskému Bytí, ale také nějak nejvíce příznačný, protože konec konců sdílí s lidmi tu nejobyčejnější věc, totiž že umírá jako všichni ostatní.?

A navíc, že se stal dobrovolně chudým...
?Je to volba, kterou Ježíš dělá, aby se stala symbolickou. Není přítelem mocných...?

V té písni I.N.R.I. je jeden úchvatný verš: Ty existuješ, ty záříš s tou tváří chlapce, s vousem beze stáří...
?Při pohledu na obraz Ježíše vidím právě to. V nejdramatičtějších situacích je přítomen Ježíš, jeho přítomnost trvá a je stálá, nejen ve vesmíru, ale často v situacích, které si nedokážeš vysvětlit. Například dokážu pochopit, jak také člen kamorry, jak také nějaký zločinec může vytušit posvátné. Přirozeně jeho život je dvojí ve smyslu zla, dvojí ve smyslu jeho rozhodnutí: avšak Ježíšova postava je tak velká, že nějakým způsobem ?přistává? v jakémkoliv druhu svědomí."

Na Noci Agora budu také další velký představitel spirituality, zpívající autor Claudio Baglioni:

? Spiritualita je pohonná látka, benzín, je to světlo, které osvěcuje cestu, je to bengálský oheň zapálený, aby osvítil onu část, kterou ještě nevidíme. Je to tedy něco nutného, asi jako vzduch: my si to neuvědomujeme, je tu stále, bez ní bychom neměli žádnou možnost dýchat a tím méně žít.?

Ale kdo je Bůh pro Claudia Baglioniho?
?Odpověď se hodně podobá svíčce, kterou je nutno při každém závanu větru zažíhat. Bůh je ono ?proto?, abychom vykonali tento náš úsek cesty... Věřím, že je podstatou našeho žití...?

Tys už několikrát navštívil Loreto. Co jsi zakoušel?
?Pokaždé, když se dojde na místo, které patří posvátnu, kde se znovu najde smysl svatyně, smysl pouti, tam se, podle mého názoru, opravdu vnímají rozmanité záchvěvy. Jsou to záchvěvy všech osob, které přinesly svá srdce, své kroky, svou námahu žít, svou radost, že konečně dorazily na totéž místo, k nebeské Matce. A tady se, myslím si, vysílají tyto velmi silné zážitky... Trochu jako citové a zároveň magnetické vlny.?

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.