Kard. Bertone ukončil eucharistický kongres v Peru bohoslužbou

31.8.2007 

Státní sekretář Svatého Stolce, kardinál Tarcisio Bertone včera ukončil slavnostní bohoslužbou na náměstí v Chimbote pětidenní IX. národní eucharistický kongres. V jeho závěru se hovořilo především o tématech ?Kontinentální misie?, ?Misie učedníků? a ?Misie rodiny a světa v práci.?
Už na začátku kongresu vyzdvihli biskupové nejen z Peru, ale i dalších zemí Latinské Ameriky přítomnost kardinála Bertoneho, jakožto nejbližšího spolupracovníka Svatého otce. Radost z jeho přítomnosti v zemětřesením postižené zemi projevovali i lidé v místech, která navštívil.
V závěru kongresu se, v nové diecézní katedrále, konalo také zasvěcení Peru Panně Marii. Během něj věřící prosili také za více než 500 obětí nedávného zemětřesení. Peru má 27 miliónů obyvatel, z toho 25 miliónů jsou katolíci.

Charita v Peru představila plán na rozdělení pomoci pro ty, které před dvěma týdny postihlo ničivé zemětřesení. 8, 5 miliónů eur pomůže 50 tisícům obětí. Počítá se s vybudováním 40 nových školních budov, množstvím nových obydlí s pitnou vodou a hygienickými zařízeními pro rodiny, poskytováním zdravotických služeb i potravinové a psychosociální pomoci. Plán pomoci je rozvržený do devíti měsíců a jeho součástí je i duchovní doprovázení, které má pomoci léčit citová zranění způsobená katastrofou.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.