Benedikt XVI. na setkání s mládeží v italském Loretu

1.9.2007 

V italském Loretu dnes začalo setkání italské mládeže se Svatým otcem. Odpoledne ve čtvrt na šest do Loreta přiletěl Benedikt XVI., na pláni Montorso ho už čekalo nejméně 300 tisíc nadšených mladých lidí. V šest hodin začala modlitební vigilie. Při ní Svatý otec nejprve improvizovaně odpověděl na některé otázky, které mu mladí položili a na závěr přednesl svou promluvu.

Plné znění promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Setkání italské mládeže v Loretu je, podle arcibiskupa Angela Bagnasca, předsedy Italské biskupské konference, ?okamžik milosti? žití s otevřeným srdcem a s radostí, která proniká mladé, kteří jsou spolu s papežem hlavními představiteli této události. Zde jsou svědectví některých z nich. Jak jste se na toto setkání připravovali?

?Měli jsme setkání v Messině, my z Messiny. A katecheté nás připravovali modlitbou.?

Co očekáváš od papeže, od jeho poselství?

?Že mi dá povolání, že mi dá pochopit, co je v životě důležité, že mi může pomoci a dát pomáhat také dalším mladým, kteří, jako já, zažívají v dnešní materiální a povrchní společnosti krize a problémy.?

Kromě italské mládeže se akce účastní delegace z 50 zemí Evropy a Středomoří, od Německa po Maroko, od Andory po Bosnu a Hercegocinu. Nechybí mezi nimi ani česká delegace. Poutníci na místě dostanou speciální tašku, která bude obsahovat například liturgické texty, knížku o regionu Marche, růženec, baterku, která funguje bez baterií, kloubouček podobný tomu ze setkání v Kolíně, podložku nebo sáčky na odpadky.

Loreto 2007 se (v Itálii) kryje s konáním ?2. dne na záchranu stvoření? a proto ?poselství o ochraně životního prostředí?, vysvětluje mons. Paolo Giulietti, Národní vedoucí pastorace mládeže, ?bude hlásáno nejen v promluvách, ale chováním mladých a věcmi, které budeme používat.? Budou se tu totiž používat především ekologické materiály, například liturgické texty budou vytištěny na recyklovaném papíře. A bude se tu také třídit odpad.

V Loretu je také italský misionář na Filipínách P.Giancarlo Bossi, který tam byl letos v červnu unesen a na svobodu byl propuštěn po třiceti devíti dnech. S jakým poselstvím sem přijel?

?Hlavním poselstvím je ?Naučme se snít?, a svoje sny uskutečňujme. Nehledě na těžkosti, i když je sen nelehký nebo se zdá neuskutečnitelný. Pokud se přesto podaří sen realizovat, potom jsme skutečně velicí. Ježíš byl velký snílek, v tom smyslu, že ve své první promluvě, když vstoupil do synagogy, řekl: ?Duch Hospodinův je nade mnou: proto mne pomazal, abych přinesl chudým radostnou zvěst, poslal mne, abych vyhlásil zajatcům propuštění... Dnes se splnilo toto Písmo...? Pokud se podíváme kolem, nesplnilo se ještě nic, proto se ?toto splnění? vztahuje na nás, to znamená, že pokud každý bude jednat jako On, pak se ?toto naplnění? uskuteční.?

Po skončení vigilie Benedikt XVI. odjel z prostranství Montorso do apoštolského paláce v Loretu nedaleko zdejší proslulé mariánské svatyně. Po skončení našeho vysílání, kolem půl desáté večer navštíví Benedikt XVI. loretánskou svatyni, kde setrvá v modlitbě. Zástupy mladých, kteří budou nocovat na prostranství Montorso, budou sledovat na obrazovkách průběh této návštěvy i modlitbu, kterou tam pronese Svatý otec na zahájení nočního bdění. Program mládeže bude pokračovat až do pozdních nočních hodin svědectvími, úvahami i hudebními vystoupeními. Mezi účinkujícími je například i Andrea Bocelli.
Zítra o půl desáté dopoledne bude na pláni Montorso Benedikt XVI. slavit mši svatou.

 

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.