Setkání dvoustranné komise Izraele a Apoštolského stolce

4.9.2007 

V Jeruzalémě proběhlo včera další setkání bilaterální pracovní komise Svatého stolce a Izraele projednávající ekonomické aspekty Základní vzájemné dohody, kterou obě strany podepsali 30.prosince 1993. Nová dohoda se bude týkat daňových otázek a církevního vlastnictví. Na závěr čtyřhodinového setkání vydala komise společné prohlášení, ve kterém označuje atmosféru jednání za ?srdečnou? a vyjadřuje rozhodnou vůli obou stran ?urychlit společnou práci, aby smlouva mohla být uzavřena co nejdříve?. Příští schůzka se bude konat 7. listopadu.
Jeruzalémská schůzka se konala těsně před návštěvou Izraelského prezidenta u Benedikta XVI., která se uskuteční tento čtvrtek. Současný prezident Izraele, laureát Nobelovy ceny míru, Šimon Peres stál v roce 1993 jako tehdejší Izraelský ministr zahraničí u podpisu Základní dohody, jakož i navázání diplomatických vztahů s Apoštolským stolcem.
Ve čtvrtek Benedikt XVI. přijme v Castel Gandolfo také dalšího politika ze Středního Východu a to ministra zahraničí Saudské Arábie knížete Saud Al-Faisal Bin Andul Aziz Al-Sauda.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.