Nový velvyslanec Slovenska předal papežovi pověřovací listiny

13.9.2007 

Bendikt XVI. dnes dopoledne přijal na audienci nového velvyslance Slovenské republiky u Svatého Stolce, Jozefa Draveckého. Ten dnes papežovi předal své pověřovací listiny.
Benedikt XVI. ve svém projevu připomenul výročí 15.let vzájemnývh diplomatických vztahů, které připadá na příští rok. Zejména spolupráci v posledních letech označil papež za velmi dobrou. Ze strany Slovenska došlo mimo jiné k ratifikaci dalších dvou ze čtyř bodů Základní smlouvy, podepsané v roce 2000, o duchovní službě katolíkům v ozbrojených složkách a o katolické výchově.
Nový velvyslanec ujistil Benedikta XVI. o tom, že se Slovenská republika zavazuje k naplnění dalších dvou bodů Základní Smlouvy, bodů týkajících se výhrady ve svědomí a financování církevních aktivit. To však podle Jozefa Draveckého bude potřebovat více času a důkladnou společenskou diskuzi, aby rozhodnutí bylo skutečně v souladu s principy spravedlnosti a morálky, vždy podporované Svatým Stolcem.

Benedikt XVI. připoměl také potřebu spolupráce mezi církví a společností na formaci mladých, která je obzvlášť důležitá v současném ohrožení hodnot manželství a rodiny. ?Pevné rodiny jsou budovány na základě pevných manželství. Pevné společnosti jsou budovány na základě pevných rodin.? :řekl papež a připoměl také duchovní dědictví svatých Cyrila a Metoděje, které Slovensku odkázali.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.