Benedikt XVI. jmenoval nového arcibiskupa v Moskvě

21.9.2007 

Benedikt XVI. jmenoval arcibiskupem metropolitou Minsku-Mohileva v Bělorusku Mons. Tadeusze Kondrusiewicze, dosavadního arcibiskupa v Moskvě v Ruské federaci. Do čela arcidiecéze v hlavním městě Ruské federace pak Svatý otec jmenoval Mons. Paola Pezzi, dosavadního rektora vyššího semináře v Sankt Petěrburku.
Mons. Paolo Penzi se narodil 8. srpna 1960 v městě Russi v regionu Emilia Romagna v Itálii. Kněžské svěcení přijal 22.12.1990 jako člen Kněžského bratrstva misionářů sv.Karla Boromejského. Nato dosáhl doktorátu pastorální teologie na Lateránské univerzitě na téma ?Katolíci na Sibiři, původ, pronásledování a současná situace?. Od roku 1998 působil v Rusku jako šéfredaktor katolického časopisu a děkan středního regionu Sibiře v Novosibirsku. Je činný také v hnutí Comunione e liberazione, jehož byl v Rusku odpovědným vedoucím. Od roku 2005 vyučoval v semináři v Sankt Petěrburku.
Mons. Kondrusiewicz opouští moskevskou arcidiecézi, do jejíhož čela byl povolán Janem Pavlem II. v roce 1991 hned po pádu komunistického režimu a rozpadu Sovětského svazu. Intenzivní pastorační prací vybudoval církevní strukturu katolické církve v Rusku, v níž dnes pracuje 130 kněží. Pro Vatikánský rozhlas odpovídá arcibiskup Kondrusiewicz na otázku, jak přijal toto rozhodnutí Petrova nástupce:

?Jsem ve službách církve a podobně jako voják, když mi velitel řekne, abych šel na to či ono místo, jsem vždy k dispozici. Naší silou je poslušnost, a jdu tedy do Minsku s velkou radostí.
Zanechávám zde, ovšem kus svého srdce, protože jsem tady začínal od nuly. Neexistovala tu katedrála, teologický institut, seminář, knižní vydavatelství, které má svém kontě již 600 vydaných titulů v ruštině. Navázali jsem dobré vztahy se státní správou i s pravoslavnou církví a ostatními církvemi a církevními společenstvími v Rusku.
S naději teď odcházím do Běloruska, které dobře znám, protože jsem se tam narodil. Znám zde mnoho kněží a všechny biskupy a budu se snažit dál pracovat pro církev a upevňovat vztahy s pravoslavnou církví i se státními institucemi.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.