Církev odmítla údajné soukromé zjevení

25.9.2007 

Apoštolský stolec se vyslovil k údajným soukromým zjevením Patricii de Menezes a prohlásil, že nejsou autentická. Proto také komunita, kterou tato osoba založila nezíská církevní schválení. Oznámení, týkající se této záležitosti, spolu dokumentem Kongregace pro nauku víry publikoval arcibiskup Southwarku Kevin Macdonald. Na území jeho diecéze žije totiž 67 letá žena, která tvrdí, že se jí od roku 1984 zjevuje Matka Boží.

Vatikánský dokument, podepsaný sekretářem zmíněné Kongregace Mons. Angelo Amatem se tvrdí, že obsah zjevení je hysterický a přepjatý, a Pánu Ježíši jsou připisována nevhodná slova a vyjádření. Výhrady budí požadavky obsažené v údajných zjeveních, podle nichž je třeba prohlásit za mučedníky všechny děti, které v důsledku interrupce byly zbaveny života. Kongregace pro nauku víry upozorňuje na problematičnost tohoto titulu, protože mučedník je někdo, kdo vydává svědectví Kristu. Kromě toho je odmítnuta také teze paní Menezes o tzv. křtu Milosti, která se neshoduje s učením církve. Dalším prvkem poukazujícím na neautentický charakter údajných zjevení je užívání urážlivých výroků na adresu církevní hierarchie. A protože věroučné omyly jsou také základem komunity, založené Patricií de Menezes, nevidí Kongregace žádnou možnost schválení tohoto sdružení.

V této souvislosti arcibiskup MacDonald prohlásil, že věřící se nemají setkávat ve skupinách, které organizuje tato údajná vizionářka. Osoby autenticky zbožné a dosud angažované v tomto hnutí pak vybízí k pokračování v modlitbě a činnosti na obranu počatého života v těch formách, které jsou církví akceptovány.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.