Během života je třeba se změnit, potom je to už k ničemu

30.9.2007 

Benedikt XVI. před Angelus, Castel Gandolfo

Drazí bratři a sestry,
Dnes nám Lukášovo evangelium podává podobenství o bohatém člověkovi a chudém Lazarovi (Lk 16,19-31). Boháč zosobňuje nespravedlivé užívání bohatství ze strany toho, kdo je vynakládá jen k bezuzdnému a egoistickému přepychu a přemýšlí pouze o tom, jak uspokojit sebe sama, aniž by se staral o žebráka, který je u jeho dveří. Chudák představuje naopak osobu, o kterou se stará jenom Bůh. Na rozdíl od boháče, má jméno, Lazar, zkratka od Eleazar, což znamená právě ?Bůh pomáhá?. Kdo je zapomenut ode všech, není zapomenut Bohem; kdo neznamená nic v očích lidí, je drahocenný v očích Pána. Příběh ukazuje jak se pozemská špatnost božskou spravedlností obrací: po smrti je Lazar přijat ?do lůna Abrahamova?, tedy do blaženosti věčné, zatímco boháč končí ?v mukách pekla?. Jde o nový stav věcí, který je neodvolatelný a definitivní, takže je třeba se změnit během života, poněvadž potom už je to k ničemu.

Toto podobenství lze interpretovat také ze sociálního hlediska. Pamětihodný je výklad, který poskytl právě před padesáti lety papež Pavel VI. v encyklice Popolorum progressio. Když tam pojednával o boji pro hladu, napsal: ?jde o to vybudovat svět, ve kterém každý člověk? bude moci žít plně lidský život? kde chudý Lazar bude moci zasednout ke stejnému stolu jako bohatý? (č.47). Četné situace bídy způsobuje ? připomíná encyklika - z jedné strany ?otročení lidem? a z druhé ?nedostatečně spoutaná příroda? (ibid.). Bohužel, některé národy trpí pod tíhou obou zmíněných faktorů. Jak nepomyslet v této chvíli zejména na země subsaharské Afriky, zasažené v minulých dnech těžkými záplavami? Nemůžeme však zapomenout na mnohé další situace humanitární nouze v různých regionech planety, v nichž konflikty kvůli politické a ekonomické moci zhoršují již tak závažné poškozování životního prostředí. Výzva, které tehdy propůjčil hlas Pavel VI.: ?Národy trpící hladem volají s nářkem o pomoc k národům, které mají blahobyt? (Populorum progressio,3), si dodnes uchovává svou aktuálnost. Nemůžeme říci, že neznáme cestu, kudy jít: máme Zákon i Proroky, říká nám Ježíš Evangeliu. Kdo je nechce slyšet, nezměnil by se ani kdyby někdo vstal mrtvých a přišel ho napomenout.

Panno Maria pomoz nám využít přítomný čas k naslouchání a uskutečnění tohoto Božího slova. Vypros nám stát se pozornějšími k bratřím, jež trpí nouzí, abychom s nimi sdíleli to hodně nebo to málo, které máme, a přispívali, počínaje každý sám u sebe, k šíření logiky a stylu autentické solidarity.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.