Alexij II.: Společný postoj proti marginalizaci křesťanství bude základem smíření mezi našimi církvemi

4.10.2007 

Návštěva, která posílí ekumenický dialog: patriarcha Moskvy a celého Ruska Alexij II. se při své včerejší návštěvě Paříže setkal s předsedou francouzského episkopátu kardinálem Jean-Pierre Ricardem a také francouzským prezidentem Sarkozym. V podvečer se Alexij II. zastavil v katedrále Notre-Dame, aby se zde krátce pomodlil a uctil zdejší relikvii trnové koruny. Doprovázel ho pařížský arcibiskup André Vingt-Trois. Předevčírem se Alexij II. účastnil ve Štrasburku zasedání Rady Evropy. K pravoslavné církvi se ve Francii hlásí na 200 tisíc osob.

?V moderní společnosti se objevuje nová ?perzekuce? Církve a tak jsou katolíci i pravoslavní povoláni k tomu, aby stáli bok po boku při obraně křesťanských hodnot.? Patriarcha Alexij II. věří, že ?obě církve by měly na výzvy dneška odpovídat společně?. Při setkání s kardinálem Jean-Pierre Ricardem moskevský patriarcha odsoudil moderní společnost, obzvláště v Evropě, ?za to, že se pokouší vnést do světového názoru to, co je svou destruktivní silou srovnatelné s vnější perzekucí církve.V situaci, kde se zdá, že chybí vnější perzekuce, objevila se hrozba že bude marginalizováno náboženství obecně a křesťanství zejména. To je důvod, proč musíme zůstat jednotní v některých základních otázkách (interrupce, rodina, bioetika, sekularizace), na tématech, která se zdají být základem nového smíření mezi oběmi Církvemi. My křesťané musíme najít možnosti svědčit společně o pravdě evangelia a jeho věčných morálních hodnotách. Vidíme, že současná společnost ztrácí svůj etický základ a následuje falešné hodnoty. Vzrůstá její odlidštění a stává se krutým tvůrcem konfliktů nejen mezi lidmi, ale i společnostmi.?- řekl Alexij II.

V evropském parlamentu moskevský patriarcha kritizoval ?novou generaci práva? humanity, ?která je v protikladu k morálce? a v několika rozhovorech zmínil možné setkání s Benediktem XVI. během příštích let. K tomuto tématu říká předseda francouzského episkopátu kardinál Jean-Pierre Richard:

?Myslím, že toto setkání může zjednodušit kontakty s katolickou církví a může tudíž také trochu přiblížit možnost setkání Benedikta XVI. a Alexije II., což by jistě bylo historické setkání. Na tuto návštěvu se trochu začalo nahlížet jako na důležitý výsledek dlouhých vyjednávání a vyjasňování. Je totiž jisté, tady nejsou pochyby, že ještě existují věci, které je třeba objasnit. Ale zároveň říkám, že toto setkání musí být začátkem opravdové společné cesty ve službě Bohu, po cestě služby lidem. Budu skutečně šťastný, pokud tato návštěva Francie přispěje k posílení tohoto společného úsilí.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.