Beatifikace 498 španělských mučedníků

6.10.2007 

28. října se bude konat na náměstí sv.Petra beatifikace 498 mučedníků z doby pronásledování katolické církve komunistickou vládou Španělska v letech 1934-1936. Beatifikaci uskuteční prefekt Kongregace pro svatořečení kard. Jose Saraiva Martins. Jako příprava na tuto velkou událost se dnes na Patristickém institutu Augustiniánum v Římě konal akademický akt připomínající svědectví těchto mučedníků. Vatikánskému rozhlasu poskytla rozhlas vedoucí úřadu pro svatořečení při Španělské biskupské konferenci profesorka Encarnacion Gonzales Rodriguez, autorky knihy o těchto nových mučednících nazvané ?Kdo jsou a odkud pocházejí?:

Vysoký počet těchto 498 mučedníků je tvořen 2 biskupy, 24 diecézními kněžími, 462 řeholníky, jedním jáhnem, seminaristou a sedmi laiky. Všichni vyjadřují různými způsoby svou příslušnost k Církvi, ale zanechali společné svědectví: dali přednost lásce k Ježíši Kristu před vlastním životem a s vědomím všech důsledků se s radostí rozhodli nezřeknout se víry. Vydali toto svědectví zároveň s tím, že odpustili svým pronásledovatelům, mnohokrát zcela výslovně.

Napsala jste knihu ?Kdo jsou a odkud pocházejí? a měla jste možnost poznat zblízka každého z oněch 498 mučedníků. Můžete připomenout někoho jednotlivě?
Je pro mne velmi obtížné vybrat jednoho, protože všichni jsou stejně důležití. Napadá mne jeden 16 letý salesián, mladík ochotný preferovat věrnost Kristu na úkor vlastního života a potom jeden 78 letý trinitář. Představují nejmladšího a nejstaršího z této skupiny mučedníků. Někteří byli zabiti zastřelením, jiní však podstoupili vskutku krutá mučení. Na této velké skupině je nejvíce zarážející, že 145 z nich bylo ve věku mezi 20 až 30 lety a jde tedy o osoby velmi mladé s vírou tak hlubokou a pevnou, že se jí nemohli zříci.

Zaráží i samotný počet těchto svědků?
Počet mučedníků v Španělsku je skutečně velmi vysoký. Většina z nich byla umučena během července a listopadu roku 1936. Tato doba byla jednou z největších náboženských pronásledování v celých dějinách Církve co do počtu mučedníků a vzhledem ke krátkosti jeho trvání.

Říká profesorka Encarnacion Gonzales Rodriguez, vedoucí úřadu pro svatořečení při Španělské biskupské konferenci k chystané beatifikaci 498 španělských mučedníků.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.