Bronzovou bránu po restauraci otevřel Benedikt XVI.

12.10.2007 

Po dvou letech restauračních prací byla dnes po poledni slavnostně otevřená vstupní Bronzová brána Apoštolského paláce. Benedikt XVI. při té příležitosti promluvil k těm, kdo se na opravách podíleli. Poděkoval jim za jejich trpělivost a čas. A připomenul také historii slavné brány, která začala za pontifikátu Pavla V. V letech 1617-1619 ji postavili Giovanni Battista Soria a Orazio Censore. Na současné místo, mezi sloupořadí na svatopeterském náměstí a Konstantinovo křídlo, ji roku 1663 nechal přesunout Gian Lorenzo Bernini, když budoval kolem svatopeterského náměstí slavnou kolonádu.
O restaurování této brány se uvažovalo už v jubilejním roce 2000, radikální opravy ale přišly o něco později. Brána vážící 5 tun byla sejmuta a za pomoci nejmodernějších technologických metod obnovena a také celkově zpevněna. Ve své promluvě při otvírání brány řekl Svatý otec:

?Protože je vstupem do domu toho, kterého Pán povolal, aby vedl jako Otec a Pastýř celý Boží lid, má tato brána symbolickou a duchovní hodnotu. Procházejí jí ti, kdo přicházejí setkat se s nástupcem sv. Petra. Procházejí jí poutníci a návštěvníci různých úřadů Apoštolského paláce. Ze srdce si přeji, aby ti, kdo procházejí Bronzovou bránou, při vstupu pocítili, že je papež objímá. Dům papeže je otevřený pro všechny.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.