Povstalci v Burundi začínají spolupracovat, zádušní mše za zavražděného nuncia

4.1.2004 

Francouzská agentura AFP dnes přinesla zprávu, že povstalci organizovaní v ozbrojené skupině Národní osvobozenecké síly, obviňované z vraždy papežského nuncia, oznámili, že jsou připraveni jednat s prezidentem Burundi, Domitienem Ndayizeyem.

Mluvčí prezidenta Ndayizeye potvrdil zprávy o připravovaném setkání a dodal, že se uskuteční v zahraničí. Pokud k němu dojde, bude to první jednání mezi povstalci z Národních osvobozeneckých sil a hlavou státu.

Kromě toho povstalci odvolávají ultimátum na adresu předsedy konference tamní biskupské konference, po kterém požadovali odchod ze země do třiceti dnů poté, co obvinil povstalce z vraždy apoštolského nuncia Courtneyho. Podle mluvčího povstaleckého hnutí se naopak chtějí s arcibiskupem Ntamwanou setkat a diskutovat o svých problémech.

Ve čtvrtek 8. ledna bude ve vatikánské bazilice sloužena zádušní mše svatá za arcibiskupa Michaela Courtneyho, apoštolského nuncia zavražděného 29. prosince v Burundi. Eucharistické slavnosti bude předsedat kardinál státní sekretář, Angelo Sodano.

Pohřeb zavražděného nuncia měl dvě části: minulou středu v Bujumbuře za přítomnosti diplomatického sboru a politických představitelů Burundi a v sobotu v irském Nenagh, které je rodným městem arcibiskupa Courtneyho, kde se vedle vatikánských zástupců a irských biskupů rozloučili s mons. Courtneym také jeho tři bratři a tři sestry.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.