Každá místní církev je spoluzodpovědná za hlásání evangelia celému lidstvu.

21.10.2007 

Benedikt XVI. v Neapoli, nám. Plebiscitu

Na konci této slavné mše svaté chci vás, drazí přátelé z Neapole, znovu pozdravit a srdečně vám poděkovat za vřelé přijetí, které jste mi připravili. Se zvláštním pozdravem bych se rád obrátil na delegace, jež přišli z různých končin světa, aby se zůčastnily Mezinárodního setkání za mír, které pořádá komunita St. Egidio, a které má téma ?Za svět bez násilí ? náboženství a kultury v dialogu.? Kéž také tato kulturní a náboženská iniciativa přispěje k upevnění míru ve světě.

Modleme se za to. Ale dnes se modleme obzvlášť za misionáře. Dnes se totiž slaví Světový den misií, která má velmi příznačné motto: ?Všechny církve pro celý svět.? Každá místní církev je spoluzodpovědná za hlásání evangelia celému lidstvu a tato spolupráce mezi církvemi byla podpořena papežem Piem XII. , jeho encyklikou Fidei donum, vydanou před 50 lety. Nedopusťme, aby naše duchovní i hmotná podpora chyběla těm, kteří pracují v misiích, kněžím, řeholníkům, řeholnicím i laikům, kteří nezřídka narážejí ve své práci na velké obtíže a dokonce na pronásledování.

Svěřme všechny tyto úmysly nejsvětější Panně Marii, kterou v měsící říjnu rádi vzýváme titulem, kterým je nazývána v blízké svatyni v Pompejích: Královna svatého růžence. Jí svěřme zvláště mnohé přistěhovalce, kteří sem připutovali z Caserty. Kéž svatá Panna chrání všechny, kteří se různými způsoby angažují pro společné dobro a spravedlivý řád ve společnosti, jak bylo zdůrazněno na 45.sociálním týdnu italských katolíků, který se konal v těchto dnech v Pistoii a Pise, sto let od prvního sociálního týdne, organizovaného především Giuseppem Toniolem, proslulým křesťanským ekonomem. Dnes před námi stojí mnoho probémů a výzev. Vyžaduje se silné nasazení všech, zejména věřících laiků, působících v sociální a politické oblasti, aby se zajistily každé osobě a zvláště mladým, nezbytné podmínky pro rozvoj vlastních přirozených talentů a aby uzrála velkomyslná životní rozhodnutí ke službě vlastním rodinám i celému společenství.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.