Nová ústava Islámské republiky Afgánistán schválena

4.1.2004 

Takzvané Velké shromáždění La Loya Jirga schválilo novou ústavu "Islámské republiky Afgánistán". Poslanci schválili text konstituce včera po třech týdnech obtížných zasedání, překvapivě naprostou většinou hlasů.

Nová ústava má 160 článků rozdělených do 12 kapitol. Podle ní má být Afgánistán státem se silným prezidentem a bez premiéra. Bude islámskou republikou, ale bez aplikace přísného práva šaria, zakotveného v Koránu a prosazovaného hnutím Talibanu. Na rozdíl od práva šaria zaručuje nově schválená afgánská ústava právo žen a menšin a zakotvuje rovnost obou pohlaví.

Demokratický tón ústavy potvrzují také články o náboženské toleranci, právu na práci, vzdělání a zdravotní péči. Za nezadatelné právo je označena svoboda projevu, nicméně počítá s partikulárními předpisy pro tisk, radio a televizi. Prezident bude volen na pět let, s možností maximálně dvou mandátů. Afgánský parlament bude dvoukomorový. Bývalý král Zaher Shah je ústavou označen za "Otce národa" a zachová si titul až do smrti.

Termín voleb nebyl ještě určen. Je však pravděpodobné, že v čele státu v prvním přechodném období bude současný první muž provizorní vlády, Hamid Karzai, podporovaný Spojenými Státy.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.