Prezident Bosny a Hercegoviny a vatikánský státní sekretář si vyměnili ratifikační listiny Základní smlouvy mezi Svatým Stolcem a Bosnou a Hercegovinou

25.10.2007 

Benedikt XVI. přijal ve zvláštní audienci současného prezidenta Bosny a Hercegoviny Željka Komšiće. Během audience se hovořilo o Základní smlouvě mezi Svatým Stolcem a Bosnou a Hercegovinou, o výchově, charitativních a sociálnách aktivitách a pastoraci věřících katolíků. Poté se prezident Komšič setkal se státním sekretářem Tarcisiem Bertonem a se sekretářem pro vztahy se státy mons. Dominiquem Mambertim.

Prezident Bosny a Hercegoviny Željko Komšić a vatikánský státní sekretář kard. Tarcisio Bertone si dnes vyměnili ratifikační listiny Základní smlouvy mezi Svatým Stolcem a Bosnou a Hercegovinou, kterou společně podepsali 19. dubna 2006 v Sarajevě a jejího dodatečného protokolu, podepsaného 29. září 2006. Kard. Tarcisio Bertone k tomu řekl:

?Dnešek je historický den ve vzájemných vztazích mezi Svatým Stolcem a Bosnou a Hercegovinou. Znamená konec jedné etapy a začátek druhé, která bude charakteristická dlouhou vzájemnou spoluprací. Dohoda naznačuje pozitivní vývoj a upevňování státního práva i demokratických principů, na kterých chce Bosna a Hercegovina stavět v budoucnosti. V zemi, která v sobě zahrnuje multietnickou a pluralitní náboženskou společnost, řeší dohoda právní jistotu vývoje náboženského života, zejména co se týká veřejného mínění. Dodatečný protokol dohody, který byl podepsaný 29. září 2006 zase předkládá podklady pro smíšenou komisi v souvislosti s výkladem Smlouvy a její další aplikací v praxi.?

V Bosně a Hercegovine žije 44 % Bosňanů - muslimů, 31 % Srbů, 17 % Chorvatů a 6 % jihoslovanů. Země má 3.850.000 obyvatel, z nich je približně 12,1 % katolíků . Působí tu 6 biskupů a asi 600 kněží.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.